• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Прибързани и необмислени предложения застрашават финансовата стабилност в държавата

Прибързани и необмислени предложения застрашават финансовата стабилност в държавата

/КРОСС/Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) е категорично против предлаганото от Министерство на правосъдието (МП) изменение в Тарифата за таксите и разноските към ЗЧСИ. Това става ясно от становище на Камарата по повод предложеното от МП отпадане на пропорционалната такса върху сумата, която длъжникът погаси в 14-дневен срок. Според частните съдебни изпълнители това няма да облекчи обикновения длъжник, но за сметка на това ще доведе до спад в ефективността и бързината на изпълнителния процес.

Въпросната такса, обект на промяна, е една незначителна част от всички разноски по изпълнението, които длъжникът трябва да погаси, в това число държавни такси на съда, адвокатски хонорари по делата пред съда, отново адвокатски хонорари вече по изпълнителните дела, прости такси на ЧСИ. Облекчението е символично, но то ще блокира частното изпълнение, ще се отрази негативно на кредиторите и приходите за държавния бюджет, смятат от КЧСИ.

От Камарата апелират правосъдното министерство и правителството да не предприемат прибързани и необмислени промени, без никаква дискусия и финансова обосновка и то в момент, в който банковата и финансовата система са изправени пред изпитание.

Според ЧСИ единствените, които биха имали интерес от тази промяна не са хората в затруднение, а лица или структури, които имат средства да платят дълговете си, но не го правят своевременно, а чак когато ги осъдят и се стигне до намесата на съдебните изпълнители.Едни от най-важните негативни последици от тази на пръв поглед безобидна промяна е, че ЧСИ ще спрат да налагат запори и възбрани, докато не изтече въпросния срок за доброволно изпълнение, длъжниците ще прехвърлят имуществото си и кредиторите няма да могат да се удовлетворят, а решенията на съда отново ще бъдат само "на хартия".

Освен това промяната ще доведе до мотивация на недобросъвестните длъжници да плащат едва след образуване на изпълнително дело, което ще се отрази негативно на гражданите, бизнеса и финансовата система.

Затова от Камарата смятат, че е задължително да се обсъдят всички възможни последици от промяната, за да се търсят работещи решения.

"Готови сме и незабавно да излъчим наши представители, които да участват в процеса на обсъждане и съгласуване на предложените промени. Наложително е да се изготви и икономически анализ за въздействието на тази промяна върху системата на частното съдебно изпълнение, бизнеса, банките и държавния бюджет. За нас е необоснован и мотивът на правосъдното министерство за необходимостта от уеднаквяване на условията за държавните и частните съдебни изпълнители. Припомняме, че работихме по еднакви тарифи до 2008 г., когато с цел изкуствено да се повиши събираемостта при държавните съдебни изпълнители беше въведен цитирания в проекта "стимул" за длъжниците, платили дълга си в срока за доброволно изпълнение", се казва в становището на КЧСИ.

В него те припомнят, че реформата на съдебното изпълнение в България и въвеждането на частни изпълнители са поставени от Световната банка сред 10-те най-успешни реформи в света за 2006 г и допълват, че само за 2013 г. са възстановили в икономиката 1,2 милиарда лева и около 200 млн. лв. в държавния бюджет.

Източник: Правен свят 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.