• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

15-и европейски ден на еврейската култура „Жените в юдаизма”

15-и европейски ден на еврейската култура „Жените в юдаизма”

/КРОСС/ „Жените в юдаизма" е темата на 15-то издание на Европейския ден на еврейска култура - Деня на отворените врати, който се проведе днес, 14 септември 2014 г. в Еврейския културен дом в София.

„Основната цел на Деня на отворените врати и темата тази година са неразривно свързани, защото жената в юдаизма е призвана да пази и предава еврейските традиции, да създава хармония и топлина. Не случайно в Тората има заповед само за жените - да палят свещите на Шабат, единствено в юдаизма има празник само за жените - Рош Ходеш - първия ден на всеки еврейски месец, първия ден на новолунието. При сътворението първият човек не е бил нито мъж, нито жена, защото ние сме едно цяло като Господ. Една еврейска поговорка гласи: зад всеки успял мъж стои една жена, а зад всеки, който се е провалил - поне две", каза при откриването на събитието д-р Александър Оскар, председател на РОЕ „Шалом" - София.

Посланикът на Държавата Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз изрази с присъствието си своята подкрепа за българската и еврейската култура. „Жените в Израел имат своето достойно място. В отговор на предизвикателствата на днешния ден жените и мъжете заедно се грижат за дома и семейството, заедно създават блага за Държавата. В Израел има много успели жени директори на банки, офицери в армията, много жени генерали, много успешни жени в управлението, както и много успешни кметове на големи градове. В продължение на 34 години аз служих в израелската армия, ходих на мисии, през цялото време моята съпруга ме подкрепяше и затова използвам възможността, тук пред вас, да й благодаря отново."- каза в словото си Н.Пр. Шаул Камиса Раз.


Организаторите на събитието: Организация на евреите в България „Шалом", „Американ Джоинт"- България и Централният израелтянски духовен съвет бяха подготвили богата програма: изложба с творби с библейски сюжети на художнички от софийската еврейска общност и пластики на съпругата на израелския посланик в България - госпожа Арца Камиса Раз; рецитал на авторски произведения от съвременни еврейски поетеси и нещо повече за голямата дама на българската поезия - еврейката Дора Габе; популярни оперни арии в изпълнение на талантливи еврейски изпълнители. Гостите на празника имаха възможност да опитат типични еврейски лакомства и да се запознаят с изчезващото изкуство на ръкоделието, чиято традиция се пази от клуба за еврейско приложно изкуство „Манос Бендичос". Централната софийска синагога на ул. „Екзарх Йосиф" 16 ще бъде отворена за посетители днес до 16 часа.

В навечерието на Рош А Шана, еврейската Нова година, Максим Бенвенисти, председател на Организация на евреите в България „Шалом" обяви първата благотворителна акция от инициативата „Направи добро" 5775, която ще бъде за пострадалите от наводненията в Мизия. Специалисти от УМБАЛ „Александровска" и ОЕБ „Шалом" ще направят безплатни офталмологични прегледи на деца и възрастни на 18-ти септември 2014 г. в Мизия. Всички нуждаещи се корекция на зрението ще получат безплатно очила. Кампанията в Мизия е част от благотворителната акция „Топло сърце" на посолството на Държавата Израел в България в партньорство с ОЕБ „Шалом" и БЧК, подкрепена от Министерство на външните работи на Държавата Израел.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.