• 26 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

ДКЕВР сезира ЕК относно дългосрочните договори на „Контур Глобал Марица Изток 3” и „Ей и Ес 3С Марица Изток 1”

ДКЕВР сезира ЕК относно дългосрочните договори на „Контур Глобал Марица Изток 3” и „Ей и Ес 3С Марица Изток 1”

/КРОСС/ДКЕВР е внесла две жалби до Европейската комисия - за неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Контур Глобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и за прекомерна държавна помощ при договорите с ВЕИ-производители за задължително изкупуване на произведената от тях енергия. Това съобщи пред журналисти председателят на комисията Боян Боев.

Жалбите са изпратени през миналата седмица и ДКЕВР очаква ЕК да се произнесе и да разреши на българския регулатор да ограничи изкупуването на енергия по дългосрочни договори. Според Боев, ако не бъдат предприети мерки за ограничаване въздействието на договорите, както на така наречените американски централи, така и на ВЕИ-производителите върху енергийната система, ДКЕВР ще е принудена на всяко тримесечие да актуализира цената на НЕК на базата на допълнителните разходи.

Заплаха пред либерализацията на енергийния пазар, породена от сключените ДДИЕ, се констатира и от КЗК през 2013 г. Комисията е отчела, че ДДИЕ оказват влияние върху количествата за изкупуване по квотен принцип и респективно върху формиране на цената за изкупуване и цената за доставка на електрическа енергия за регулирания пазар, а фиксираните цени влияят негативно на участието на пазара на останалите производители.

Комисията счита, че двете споразумения представляват нова и неправомерна неправомерна държавна помощ по смисъла на Договора за функциониране на ЕС. Това я прави несъвместима с вътрешния пазар. В тази връзка с изпратените жалби ДКЕВР поиска Европейската комисия да постанови разпореждане за преустановяване на държавната помощ до окончателното си произнасяне със сезирания проблем.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Киро Енергото

Е де !Как няма да помогнем на закъсалите САЩ , ето вече и Китай , една соцстрана ги изпреварва ?Правилно Иван Костов ги е подпомогнал /вероятно и те него/!А на бедната Бойкова изгора Цветелинка , как Бойко да не удари едно рамо и да и даде квотата за 12 години напред?Прав е човека - любов е това /и интереси в прането на пари/!

25.06.2014 17:36:53

Анонимен

От сега си правете сметката за американски 7-ми блок.

25.06.2014 14:42:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.