• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

От нова война на Кавказ никой няма да спечели

От нова война на Кавказ никой няма да спечели

 Москва не иска да припомня уроците от събитията през 2008 г., забравени от Брюксел и Баку

/КРОСС/ През послед­ните дни обста­нов­ката в Нагорни Кара­бах рязко се влоши. Азер­байджан заплаши с възоб­но­вя­ване на конфликта, като съще­временно обаче си дава ясна сметка, че ще загуби подобна война. При това - още в самото начало.

Те започ­наха първи

Пери­одът в края на юли - нача­лото на август бе беля­зан от поре­дица стълк­но­ве­ния по гра­ницата на Арме­ния с Нагорни Кара­бах - от една страна, и Азер­байджан - от друга. Тази тери­то­рия и по-​рано не се отли­ча­ваше с осо­бена ста­бил­ност - в пери­о­дични пре­стрелки заги­ваха както азер­байджан­ски, така и армен­ски гра­ни­чари. Този път обаче не се размина само със стрел­ково оръжие - в действие вля­зоха дале­ко­бойна и реак­тивна арти­ле­рия. Както винаги, двете страни вза­имно се обви­ня­ват в ескалацията.

Спо­ред гово­ри­теля на Мини­стер­ството на отбра­ната на Арме­ния Арц­рун Ова­ни­сян „в пери­ода между 2 и 3 август на арменско-​азербайджанската гра­ница и по лини­ята с Нагорни Кара­бах про­тив­ни­кът наруши режима на пре­кра­тя­ване на огъня 893 пъти, от които 839 пъти на нагорно-​карабахския сек­тор. Срещу армен­ските предни позиции с огне­стрелно оръжие раз­ли­чен кали­бър бяха про­из­ве­дени общо 8926 изстрела". В азер­байджан­ското Външно мини­стер­ство пък твър­дят, че „цялата отго­вор­ност за нарас­на­лото напреже­ние носи Арме­ния, която ръко­води дивер­си­ите". По данни на азер­байджан­с­ката страна за едно дено­нощие арменците 190 пъти са наруша­вали пре­кра­тя­ва­нето на огъня.

Редица чинов­ници в Баку смя­тат, че след като мир­ните прего­вори по Нагорни Кара­бах са нав­лезли в задъ­нена улица, а армен­ски дивер­си­онни групи уби­ват азер­байджан­ски вой­ници, време е пре­зи­дентът да реши въпроса с „осво­бож­да­ва­нето" на Кара­бах и съсед­ните му азер­байджан­ски тери­то­рии с упо­треба на сила (след вой­ната в Кара­бах Арме­ния кон­тро­лира общо 20% от тери­то­ри­ята на Съвет­ски Азер­байджан). Самият Илхам Алиев фак­ти­че­ски дава знак, че е готов на това.

Много­бройни източ­ници за концен­трация на азер­байджан­ска военна тех­ника край Кара­бах - при това става дума не само за старо съвет­ско оръжие, но и за най-​нови образци военна тех­ника. През послед­ните години Баку щедро финан­си­раше арми­ята и в резул­тат на това воен­ният бюджет на стра­ната над­хвърли целия държа­вен бюджет на Арме­ния. Веро­ят­но­стта обаче азер­байджан­ският лидер да реа­ли­зира запла­хите си и действи­телно да се реши да започне пъл­но­мащабна война за Кара­бах е минимална.

Мос­ков­ският интерес

Битува мне­ни­ето, че за всичко е вино­вен „рус­кият фак­тор". В Арме­ния се срещат акти­ви­сти, които се само­ти­ту­лу­ват като поли­то­лози и заявя­ват, че еска­лаци­ята на напреже­ни­ето в реги­она е дело на Москва, която искала да накаже Ере­ван. Видите ли, Москва се подраз­нила, когато по време на посеще­ни­ето си в Буе­нос Айрес пре­зи­дентът Серж Сарг­сян си поз­во­лил да кри­ти­кува рус­кото ръко­вод­ство за оръжей­ните доставки за Азер­байджан и не му харе­сал отказа на кара­бах­ските вла­сти да при­емат на своя тери­то­рия разпо­лага­нето на руски миротворци.

В действи­тел­ност на Русия й е жиз­нено необ­хо­дима ста­бил­ност в Южен Кав­каз и е заин­те­ре­со­вана в защи­тата на Арме­ния. Затова е поела и ролята на гла­вен гарант за сигур­но­стта на тази малка кав­казка страна. Това раз­би­рат всички страни, вклю­чени в конфликта и около него. В Москва много ясно съзна­ват, че ако Арме­ния претърпи пораже­ние в евен­ту­ална война и бъде изве­дена от орби­тата на Русия, целият регион ще попадне под вли­я­ни­ето на турско-​азербайджанската ос. Подо­бен сце­на­рий ще бъде заре­ден с редица опас­но­сти за Русия, неза­ви­симо от срав­ни­телно добрите днес отноше­ния между Москва и Анкара.

Първо, би се уве­ли­чил рискът от избухва­нето на голяма война в реги­она на Каспийско море - оста ще бъде откро­вено враж­дебна към Иран и ще получи достатъчно ресурси за про­ти­во­действие срещу Ислям­ската репуб­лика, която на свой ред при фак­ти­че­ското отсъствие на про­руска Арме­ния ще бъде на прак­тика изо­ли­рана от Русия. Второ, при неутра­ли­зи­ра­нето на Иран за САЩ и Западна Европа ще бъде зна­чи­телно по-​лесно да про­ка­рат през Южен Кав­каз тръ­бопро­во­дите, по които въг­ле­во­до­ро­дите от Цен­трална Азия да поте­кат към Европа. И трето, би се стиг­нало до нова деста­би­ли­за­ция в рус­кия Севе­рен Кав­каз в слу­чай на влоша­ване на отноше­ни­ята с Турция, което не бива да се изклю­чва, тъй като Анкара е член на НАТО и има свои инте­реси в Средна Азия, доста по-​различни от руските.

Инте­ре­сите на Брюк­сел и Баку

За Илхам Алиев има един един­ствен шанс да спе­чели вой­ната - със све­тка­вична война да вземе Кара­бах под свой кон­трол и да постави Русия пред свършен факт. Азер­байджан­с­ката армия обаче не е спо­собна на блиц­криг поради нис­кото рав­нище на подго­товка и на бой­ния дух на пехо­тата. Освен това в Кара­бах са изгра­дени много сери­о­зни отбра­ни­телни съоръже­ния. И още нещо - от настъпа­телна война на Азер­байджан не е заин­те­ре­со­вана и Европа: ако във воен­ните действия се включи и Русия, шан­со­вете на Азер­байджан за победа са нулеви.

Една продължи­телна война би озна­ча­вала тотално раз­ру­ше­ние на азер­байджан­с­ката инфра­струк­тура, би поста­вила кръст не само на европе­йс­ките инве­стиции в Азер­байджан, но и на пла­но­вете за дивер­сифи­кация на газо­вите доставки с помощта на азер­байджан­с­ките ресурси. В тази връзка трябва да се помни, че армен­ските военни вече намек­наха, че вед­нага след нача­лото на сери­о­зен конфликт тех­ните ракети

Нещо повече, неиз­беж­ното пораже­ние на Азер­байджан ще доведе до коренна промяна в баланса на силите в Южен Кав­каз - заси­л­ва­нето на Иран, отсла­б­ва­нето на Турция и възможно - откъ­сва­нето на Гру­зия от запад­ната сфера на влияние.

Затова не е изклю­чено сегаш­ното влоша­ване на обста­нов­ката да е свър­зано преди всичко с жела­ни­ето на Илхам Алиев да си направи реклама вътре в стра­ната. Зна­чи­телна част от авто­ри­тета на пре­зи­дента фак­ти­че­ски е свър­зана с Кара­бах­ския про­блем и задълже­ни­ето на Алиев да върне тази тери­то­рия в състава на Азер­байджан. Неспо­соб­но­стта на пре­зи­дента да се при­движи в тази посока пре­диз­ви­ква няка­кви съм­не­ния, а про­яве­ната към Арме­ния агре­сив­ност отхвърля част от тях.

На второ място, изо­стря­нето на обста­нов­ката би тряб­вало да изпрати сиг­нал към стра­ните от Мит­ни­че­ския съюз (МС), че Азер­байджан няма да при­еме вклю­ч­ва­нето на Арме­ния в тази орга­ни­за­ция, без преди това да се реши въпро­сът с Нагорни Кара­бах. Не е тайна, че и другите страни от МС са скеп­тично настро­ени към член­ството на Арме­ния, чиито гра­ници с непри­зна­тата Репуб­лика Нагорни Кара­бах (РНК) са фак­ти­че­ски „про­зрачни". Ере­ван от своя страна не е готов на съще­ствени отстъпки, моти­ви­райки се с това, че мер­ките по демар­кация на гра­ниците и въвеж­да­нето на реални мит­ни­че­ски проце­дури ще под­копаят суве­ре­ни­тета на РНК.

И трето, не е изклю­чено Алиев нарочно да услож­нява ситу­аци­ята, за да про­вери реакци­ята на Русия. Това не е без­ин­те­ресно и за Евро­съюза. Като имат пред­вид, че на пръв поглед позици­ята на Москва към съби­ти­ята в Украйна изглежда доста пасивна, някои азер­байджан­ски и европе­йски поли­тици вече се решиха да допус­нат, че заета с укра­ин­ските про­блеми, тя няма да рискува и да се наме­сва във възможен нов конфликт и ще се стои на страна.

Оче­видно в Баку и Брюк­сел започ­ват да забра­вят уроците от авгу­стов­ската война 2008 г., когато Москва дълго търпя, а после с настъп­ва­нето на „часа Х" едва не пре­взе Тби­лиси. На Русия обаче никак не й се иска да им ги при­помня. За съжа­ле­ние, ще й се наложи да направи това, ако не й оста­вят друг избор.

в. "Русия днес"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.