• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

НЗОК ще отреже половината от парите за болниците от август

НЗОК ще отреже половината от парите за болниците от август

/КРОСС/ Здравната система в страната е в безпрецедентен финансов колапс. Надзорът на Националната здравноосигурителна каса съобщи вчера, че очакваният дефицит в бюджета на институцията до края на годината е 328.093 млн. лв. Ако парламентът не гласува актуализация на бюджета на НЗОК, плащанията към болниците могат да бъдат намалени наполовина и това ще се случи още от 1 август.

Заради невъзможността да се справи със ситуацията надзорът на касата поиска актуализация на бюджета, която да бъде одобрена от правителството, а след това и от парламента. Искането на надзора не бе подкрепено само от зам.-министъра на финансите Людмила Петкова. "Тя гласува "въздържала се", което е знак, че актуализацията може и да не мине - промяна с 300 млн. лв. ще се отрази сериозно на държавния бюджет", обясняват пред "Сега" участници в заседанието. Миналата седмица Българският лекарски съюз алармира, че ако парламентът не приеме промяна в Закона за бюджета на НЗОК, от септември касата и цялата здравна система ще фалират. "Пациентските организации и лекарският съюз са основателно притеснени, защото, ако няма актуализация на бюджета за 2014 г., би могло да има проблеми", призна председателят на надзорния съвет на касата и зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНР.

Дефицитът от 328 млн. лв. е записан в отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК към 30 април и очакваното изпълнение към 31 декември т.г. Това са липсващите средства, които касата няма откъде да набави след изчерпването на всички налични резерви и икономии.

С друго свое решение надзорният съвет на касата разпредели наличния ресурс, в случай че актуализацията не бъде одобрена от парламента. При този сценарий до края на годината болниците ще получават около 67% от сегашните средномесечни разходи, разказаха още представители в надзора на касата. "В момента месечният бюджет за болниците е в рамките на 130-140 млн. лв. Това, което остава без актуализация на бюджета до края годината, е около 105 млн. лв. месечно", пресметна д-р Пенков и добави, че тези пари биха стигнали за заплати, лекарства и консумативи. При липса на актуализация орязването на парите ще започне от август. Но според вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов и член на надзора от квотата на синдикатите сумата, която остава, е само 50-55% от необходимото.

Само за петте месеца на т.г. през болниците са преминали 57.50% от пациентите, очаквани през цялата 2014 г. При запазване на сегашните нива за лечение по различните диагнози очакваният брой пациенти до края на годината е 2.046 млн. - с 495 901 повече спрямо планираното.

Кокалов повдигна и друг болезнен за касата въпрос - за липсващите 1.4 млрд. лв. от сметките на касата. "Искам да припомня, че в касата имаше повече от милиард лева, които изчезнаха някъде. Затова според мен логично, нормално е и е морално да се намерят средства, за да може да бъде защитено здравето на българския пациент. В противен случай не мога да си представя какво би могло да се случи, ако болниците спрат да работят", каза той.

В анализа се повдига завесата около източването на 1.4 млрд. лв. от касата към фискалния резерв по времето на ГЕРБ. Към 30 декември 2010 г. НЗОК има две сметки в БНБ. Първата е депозитна и по нея има 350 млн. лв. Втората сметка е текуща и в нея са налични над 1.063 млрд. лв. - това са средствата, натрупани в резултат на формирани излишъци по бюджета на НЗОК за периода от 1999 до 2009 г. Съгласно текстове от Закона за държавния бюджет за 2011 г. и по указание на Министерството на финансите - по онова време начело със Симеон Дянков, БНБ закрива на 31 декември 2010 г. депозитната сметка и прехвърля сумата към текущата сметка на НЗОК. След това наличната сума от текущата сметка се прехвърля по сметка на централния бюджет. "В резултат на това наличността по сметка на НЗОК към 31 декември 2010 г. е нула", пише в отчета на НЗОК. Миналата година, преди БСП да дойде на власт, се заканваше, че ще даде на съд виновните за прехвърлянето на парите на НЗОК към държавния бюджет, но това не се случи.

 

Успоредно с драмата около актуализацията на бюджета на НЗОК вчера се разигра и друг тревожен сюжет. Без резултат приключи първата среща на работната група, която трябва да предложи промени в Постановление 94 - с него надзорът на касата може да определя дали и кога да плаща надлимитните средства, изработени от болниците. Българският лекарски съюз настоява за отмяна на постановлението, докато от касата държат на предложените от тях нововъведения за плащане на дейността в лечебните заведения, обясни зам.-председателят на съюза д-р Юлиян Йорданов. В същото време университетските болници обявиха, че няма за сключат анекси с касата в изпълнение на постановлението. От големите лечебни заведения поискаха оставката на управителя на НЗОК Румяна Тодорова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.