• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Започва "Киномания"

Започва "Киномания"

/КРОСС/С игралния филм "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев днес се открива 28-то издание на "Киномания".

Ако след филма остане някакво късче във вас, което да не ви дава мира, също като онова късче лед в окото на Кай от приказката, аз бих бил много доволен, каза Бонев.

Първата прожекция е в зала 1 на НДК от 19.00 часа.

Страхотни изненади очакват публиката. Всеки билет участва в томбола, с която може да спечели някой от трите пакета с билети за 10, 15 или 20 филма или 1 двойна покани за две от най-хитовите предложения в програмата - „Магия в полунощ" на Уди Алън или „Принизяването" с участието на Ал Пачино.

Освен възможността да спечелят награда, зрителите ще могат и да вземат автограф, както и да зададат въпросите си на екипа на филма, веднага след прожекцията. „Потъването на Созопол" спечели две отличия на фестивала „Златна роза" във Варна - за най-добър сценарий - на Ина Вълчанова и Костадин Бонев, както и за най-добра актриса - на Снежина Петрова. В продукцията участват и Камен Донев, Стефан Вълдобрев и Васил Гюров.

В центъра на историята е един архитект, 10 бутилки водка и завръщане към потъващ град в търсене на изгубената надежда. Филмът, по думите на режисьора Костадин Бонев е за „нашето живеене, за нашите вини".

Тази година световната панорама ще продължи до 30-и ноември и ще предложи на зрителите близо 60 от най-награждаваните и очаквани заглавия от последната година.

Повечето заглавия идват само за фестивала. По екраните у нас ще излязат едва 11.

И аз се изненадах, че успяхме да договорим толкова много съвсем нови филми, чиито световни премиери се състояха в последните два месеца на фестивалите във Венеция, Торонто, Лондон и Рим, отбелязва кинокритикът Владимир Трифонов, отговорен за програмата на "Киномания".

Българските филми са общо шест. 

Организатор на "Киномания" е Националният дворец на културата в партньорство с Министерството на културата, Столичната община, Представителството на Европейската комисия у нас, чуждестранни посолства и културни институти.

Билетите са в продажба на касите на НДК на цени от 8, 10 и 12 лв. Всички прожекции от детската филмова програма в зала 1 са безплатни за децата, за родителите цената е 5 лв.

По време на "Киномания" голямата актриса Татяна Лолова ще отбележи официално своя 80-и юбилей .

Звездата на българското кино и театър ще присъства на премиерата на новия документален филм на Георги Тошев и Ема Константинова, който се казва "Портрет за една дама" - филм за Татяна Лолова. Неговото представяне ще бъде на 25 ноември в зала Люмиер на НДК. Тошев разказа, че Лолова не е искала да прави голямо честване на рожден ден през февруари и затова се е скрила от медийното внимание. Режисьорът обаче все пак успял да се срещне с нея, както и с нейни роднини и приятели, някои от които говорят за първи път пред камера. В рамките на Киномания ще бъдат представени още два негови филма - Париж на Богдана Карадочева и новата му документална лента за АББА, в която журналистът е успял да снима и четиримата певци от култовата шведска група.

Тазгодишната Киномания ще зарадва най-малките си фенове и техните родители с 3 анимационни и 4 игрални филма. Шест от седемте заглавия са дублирани на български език.  

Всичко за киномания може да прочетете на www.kinomania.bg.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.