• 24 Ноем 2024 |
  •  USD / BGN 1.8784
  •  GBP / BGN 2.3506
  •  CHF / BGN 2.1094
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

ЕП иска да бори сърдечните болести с ограничение на трансмазнините в храните

ЕП иска да бори сърдечните болести с ограничение на трансмазнините в храните

/КРОСС/Задължителни ограничения за промишлено произведените трансмастни киселини, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване на потребителите трябва да бъдат поставени от Европейския съюз. Това е записано в резолюция, която е гласувана от евродепутатите, съобщават от Европейската комисия.

Трансмастните киселини са свързани най-вече с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла.

Мерките за етикетиране не са достатъчни. До този извод са стигнали евродепутатите въз основа на факта, че само един от трима потребители в Европейския съюз знае какво са трансмастни киселини. Затова евродепутатите смятат, че ЕК трябва да предложи промишленото съдържание на трансмастни киселини в храните да бъде законово ограничено. Това трябвало да стане възможно най-скоро, по възможност в рамките на две години.

Налице били доказателства, че законовите ограничения в Дания например са успешни. Значително бил намалял броят на смъртните случаи в страната вследствие на сърдечно-съдови заболявания. На национално ниво през 2003 г. била въведена граница от максимум 2% съдържание на трансмазнини в масла и мазнини.

От Еврокомисията уточняват, че обикновено трансмазнините се използват в евтини храни. Това означава, че на най-голям риск от храните с високо съдържание на трансмастните киселини са изложени хората с ниски доходи.

586 евродепутати в Европейския парламент (ЕП) са дали гласа си "за" приемането на резолюцията. "Против" са били 19, а "въздържали се" - 38.

Съдържащите се в храните трансмастни киселини са ненасителни мазнини, които са получени от преживни животни. Те се съдържат в някои продукти с растителен произход и в промишлено произведените частично хидрогенирани растителни масла. Употребата им повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Около 660 000 смъртни случая на година в ЕС са вследствие на коронарна болест на сърцето. Това представлява около 14 % от общата смъртност. Трансмастните киселини са рисков фактор за развитието й.

Първата държава членка на ЕС ограничила със закон трансмазнини в масла и мазнини е Дания. Тя е последвана от Австрия, Унгария и Латвия. Доброволни мерки са въведени в Белгия, Германия, Холандия, Полша, Обединеното Кралство и Гърция. В България, Малта, Словакия, Обединеното Кралство и Финландия са издадени национални препоръки за консумацията на трансмастни киселини.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.