• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Emirates Airlines призоваха за среща на авиокомпаниите заради падналия самолет в Украйна

Emirates Airlines призоваха за среща на авиокомпаниите заради падналия самолет в Украйна

/КРОСС/ Ръководителят на най-голямата авиокомпания, дубайската Emirates Аirlines, Тим Кларк призова за международна среща на авиопревозвачите заради трагедията с малайзийския самолет, който падна в Укайна миналата седмица. На срещата трябва да бъдат обсъдени потенциалните заплахи от регионални конфликти за работата на компаниите, съобщи агенция "Ройтерс".

"Международната авиационна общност трябва да отговори като едно цяло, заявявайки, че това е абсолютно неприемливо и възмутително и че няма да толерира да бъде мишена в кървави регионални конфликти", заяви Кларк.

Според него местните правителства биха могли по-активно да информират превозвачи за това къде по света е безопасно да се лети. В момента самолетите разчитат основно на информация от правителства и диспечерите от въздушния контрол за безопасността на маршрутите, по които летят.

Кларк каза още, че Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и Международната организация за цивилна авиация (ICAO) към ООН биха могли да предприемат действия за организирането на подобна среща. ICAO като част от ООН има ограничени преки правомощия за създаването на закони и няма право да затваря или отваря въздушно пространство.

"Ако пътуваш от изток на запад и обратно между Европа и Азия, е много вероятно да се натъкнеш на някой местен конфликт", каза още Кларк. Според него досега индустрията е използвала различни процедури за справяне с такива ситуации. "Това беше така допреди три дни (преди падането на малайзийския самолет в Украйна). Сега мисля, че ще трябват нови процедури и ще зависи от IATA, ICAO и авиационната общност какви да бъдат те", добави той.

Пред агенцията Кларк отхвърли възможността самолети да бъдат екипирани с противоракетни устройства - идея, която беше обсъждана след свалянето на товарен самолет от ракета при излитането му от Багдад през 2003 г. "Това няма да доведе до никъде. Ако не можем да управляваме самолет свободно и необременено, без заплаха от сваляне, то изобщо не трябва да го управляваме", добави ръководителят на най-голямата по брой пътници компанията в света.

Кларк не е бил запознат с предупреждения извън индустрията за възможна ескалация на конфликта в Източна Украйна, която да доведе до риск за летене над страната. "Да, авиационната индустрия беше запозната, че там има престрелки на ниска височина, и ние предположихме, че това са оръжия от по-нисък клас земя-въздух", коментира той.

Според Кларк, който е смятан за един от най-влиятелните личности в авиационната индустрия, случилото се в Украйна не трябва да позволява да бъде пренебрегнат случаят с другия "Боинг 777" на малайзийските авиолинии, който изчезна в началото на март и все още не е открит.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.