• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Министър Клисарова: Съжалявам, че в моя мандат не се прие Законът за средното образование

Министър Клисарова: Съжалявам, че в моя мандат не се прие Законът за средното образование

/КРОСС/Трябва да гарантираме грамотност на децата. Затова началният курс, ако не се справят с материала трябва да повтарят годината, смята образователният министър проф. Анелия Клисарова. 

Отношението на обществото към образованието трябва да се промени. Все още има родители, които не пускат децата си на училище, коментира в интервю за бТВ министър Клисарова. По думите й петокласниците, които са неграмотни и не се справят с материала са спрели да посещават училище, което създава опасност да занемарят изцяло образованието си.

Образователната министърка призна, че голям проблем продължава да бъде купуването на отговорите на матурите за зрелостниците, но допълни, че причината да има такова купуване и продажба на отговори за изпитите не е в Министерство на образованието, а в манталитета ни да търсим по лесния начин да вземем един изпит. Знам, че двама човека са заловени по подадения сигнал на БТВ, в който ставаше въпрос за продаване на отговори за матурите, но доколкото знам до момента не е задържан служител на образователното министерство.

Според нея корупционните практики в издаването на много учебници по един и същ предмет са реалност. Хонорарът за написване на учебник е 134 000 лева, взима го един човек. 

Анелия Клисарова смята, че е правилно предложението да има единен буквар за учениците, както и по един учебник за всеки предмет в училище. Проблемът с многото учебници е, че да, министерството одобрява един или друг учебник, защото той отговаря на изискванията, но не може да отговаря за съдържанието му. Няма как МОН да отговаря за нещо, което не е правил, смята Клисарова. Ако държим на качеството най-важното, което трябва да съблюдаваме е съдържанието във всеки учебник. Не е вярно, че ако има единни учебници по предметите ще се изгуби конкурсното начало. Пак се обявява конкурс и пак участват творчески колективи, заяви министърът. Държавата плаща и финансира учебниците, които е одобрила и няма как да се говори, че държавата прави корупция на самата себе си, отбеляза тя.

Ще направим всичко възможно да бъдат отпуснати необходимите около 500 хиляди лева на училищата във Варненска област, които пострадаха след наводненията, за да може те през летните месеци да бъдат ремонтирани и да могат да отворят врати за първия учебен ден, обеща министър Клисарова и допълни: Надявам се още утре решение по този въпрос на Министерския съвет. По думите й парите са осигурени от бюджета на МОН. "От допълнителните 100 милиона, които бяха отделени за образование и ние бяхме единодушни, че в случая трябва да се отпусне сума за ремонти на училищата. Въпросните училища са седем, на които трябва да започнем ремонтите, за да могат да отворят нормално на 15 септември", уточни тя.

Това, за което съжалявам, че не успя да стане и да се приеме в моя мандат, е, че не се прие Законът за средното образование, но трябваше по него да се чуе общественото мнение и мнението на учителите по темата, каза министърът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.