• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Раданова отрече системата на Мариана Георгиева за финансиране на спорта

Раданова отрече системата на Мариана Георгиева за финансиране на спорта

/КРОСС/Служебният спортен министър Евгения Раданова отхвърли системата за финансиране на спортните клубове в България, разработена от предшественичката й Мариана Георгиева.

Екипът й направил анализ на програмата за финансиране на предишното ръководство на ММС и установил, че е изготвена, без да бъде завършена категоризацията на спортовете, като са се вземали предвид твърде ограничен брой критерии.

"Смяната на системата е многопланова задача, която не допуска емоционални решения", се казва в анализа на екипа на служебния министър, цитиран от "Дневник".

По програмата за 2014 г. са внесени 1149 проекта на спортни клубове, от които са утвърдени 1076 за 6 833 480 лева.

При разработване на програмата тогавашното ръководство на министерството не е предоставило приоритетите и вижданията си за целите, критериите и показателите, на които да отговарят спортните клубове.

Анализът отчита още, че сроковете за кандидатстване по нея са били твърде кратки и клубовете не са имали време да се запознаят с изискванията й, а по-голямата част от федерациите са съгласували проектите формално.

"​При кандидатстване с проекти от спортните клубове по действащата програма са взети под внимание само брой картотекирани спортисти, брой национални състезатели и брой спортисти (мъже и жени) с класиране 1-3-о място на световни и европейски първенства", се казва в документа.

Ръководството на Георгиева не е анализирало предходните системи за финансиране, критериите не са обсъждани с федерациите и клубовете като заинтересовани лица. Така са отпаднали показателите за развитието на спорта в национален мащаб - брой клубове по даден вид спорт и териториалното им разпределение.

"Като заключение може да се каже, че изпълнението на проекта "Програма за развитие на спортните клубове 2014 г." не даде очакваните резултати", се посочва в анализа.

Затова продължава работата по категоризацията на българските спортове и е създадена работна група за обсъждане на промени, които да залегнат като основа за финансирането на спорта през следваща година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.