• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Румяна Коларова: Благотворителност вместо цветя – не

Румяна Коларова: Благотворителност вместо цветя – не

/КРОСС/Във всички училища в страната новата учебна година ще започне на 15 септември.

Наводненията няма да попречат на навременното отваряне на училищата, категорична бе служебният министър на образованието Румяна Коларова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Запитана дали е нормално ръководствата на училищата да искат пари от родителите за ремонти, министърът обясни, че успешното начало на учебната година е станало възможно заради усилията на общините и родителите, които са се включили във възстановяването на сградите.

Тя посочи, че на места учебният процес ще започне при неприключили ремонти, но това няма да попречи на нормалното протичане на учебния процес.

Благотворителност вместо цветя - категорично не

Служебният министър на образованието с две изречения разби благотворителната инициатива, подета от няколко училища в страната - на 15 септември децата да дарят пари в помощ на пострадалите от наводненията, вместо да купуват цветя за учителките си.

Убедена съм, че на 15 септември децата трябва да отидат с цветя на училище. На 15 септември и на 24 май трябва да има цветя, категорична бе Румяна Коларова. Според нея без цветя първият учебен ден няма да е никакъв празник, особено за първокласниците.

Без телефони в училище? Невъзможно

Образователният министър Румяна Коларова е против и идеята за тотална забрана на смартфоните в клас, която обмислят директори.

Против съм родителите да взимат телефоните на децата си, защото това касае тяхната сигурност, каза тя. Идеята не е лоша, но трудно би се реализирала, защото трябва да се намерят къде да се съхраняват телефоните, уточни министърът.

Един учебник по история, но не с кръпки, а изцяло нов

Много ми се иска догодина да не коригираме този учебник, а да имаме нов. Но ще имаме нов, ако имаме нов закон. Защо? Защото учебникът е свързан с един учебен план, който е поредица от уроци, които трябва да бъдат спазени, каза Румяна Коларова.

По думите й дете в 3-ти клас трудно може да му разкажеш историята с напълно непознати думи.

(Не)легалните мюсюлмански пансиони се проверяват

Министърът е разпоредил проверка за мюсюлманските пансиони в страната, в които децата изучават Коран, за нелегалното съществуване на които Нова разказа. Резултатите от проверката все още не са готови, каза доц. Коларова и посочи: Откривали сме подобен пансион в Мадан преди две-три години. Не сме дали разрешение за откриване на подобен пансион в Крън.

Имаме нужда от реформа на висшето образование

Вчера беше публикувана стратегията за висшето образование. Това е дългосрочен ангажимент с определени ангажименти. Тя е част от приемането на оперативната програма, уточни министърът. Коларова посочи, че са приети и редица други стратегии, сред които за грамотността.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.