• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Британското правителство призна, че следи социалните мрежи без съдебна заповед

Британското правителство призна, че следи социалните мрежи без съдебна заповед

/КРОСС/ Висш служител по сигурността във Великобритания разкри подробности как търсения в Google, съобщения във Facebook, Twitter и Youtube, както и част от имейлите, са достъпни за полицията и съда, понеже се считат за „външна комуникация", съобщи британското издание „Гардиън". За първи път представители на управлението признават, че следят личната комуникация на гражданите без да се нуждаят от съдебна заповед.

Новата информация идва като част от доклад на директора на Службата за сигурност и контратроризъм, в който според мнозина са описани практики, които надхвърлят правомощията на правоохранителните органи.

Според доклада правителството ползва вратички в закона, за да заобикаля неприкосновеността на личната комуникация. Документът е публикуван в отговор на дело, внесено от граждански организации срещу разузнавателните служби, което ще бъде гледано другия месец.

Преди година Едуард Сноудън разкри програмата за подслушване „Темпора", разработвана от разузнаванията на САЩ и Великобритания, която позволява да бъде следен интернет-трафик и телефонни разговори. „Темпора" позволява обработката на огромни масиви информация - до 600 милиона телефонни разговора на ден.

Според настоящото законодателство, следенето на „вътрешна" комуникация във Великобритания изисква съдебна заповед. Според доклада обаче в съвременния високотехнологичен свят, дефинирането на чисто „вътрешна" информация е трудно, което позволява онлайн комуникацията да бъде отнасяна към „външната", за наблюдението на която не необходима заповед.

Тъй като търсенето и изпращането на съобщения в популярните търсачки и социални мрежи изисква „общуване с онлайн-платформа", то те се смятат за „външна комуникация". Същото важи и за имейли, изпращани от и към чужбина.

В доклада „нито се отрича, нито се потвърждава" съществуването на „Темпора". Говори се обаче за друга система за следене, известна като „Призма", извършена с участието на изпълнителната власт на САЩ.

Представители на британския парламент коментират, че законодателството по отношение на следенето на комуникацията на британски граждани по начало е било много объркано, но въпреки това е било одобрено, а и по времето на приемането му социалните мрежи не са съществували. Представители на Камарата на лордовете призоваха да се изработи ново законодателство, което да отговаря на съвременните условия.

Граждански организации заявяват, че различията между "вътрешна" и "външна" комуникация вече са безсмислени, а поведението на правоохранителните ограни представлява нарушение на основни права на човека. И те от своя страна призоваха към изменения в законодателството, които да не позволяват на органите на реда и разузнаването да четат лична комуникация без за това да има основателна причина.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.