• 29 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Жаблянов: Изразявам съжаление за начина, по който се развива българският парламентаризъм

Жаблянов: Изразявам съжаление за начина, по който се развива българският парламентаризъм

/КРОСС/ „Изразявам съжаление за начина, по който се развива българският парламентаризъм, след почти 30 години демократичен политически опит. Смятам, че БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка по една проста причина - беше партията, която води въоръжената борба срещу фашизма и монархофашизма в България. Искам да се спра на конкретни исторически факти, а не на литературни съчинения, които чухме в зала". Това обяви от парламентарната трибуна в декларация от името на БСП зам.-председателят на парламентарната група на левицата Валери Жаблянов по повод днешния ден, обявен за почит на паметта на жертвите на комунизма, и по повод изявления на депутати от други партии в пленарната зала.

„На 1 ноември 1943 година е подписан Секретният протокол на Московската конференция от външните министри на Съветския съюз, Съединените щати и Великобритания, в чиято 18-а точка изрично е записана декларация за отговорността на хитлеристите за извършените техни зверства и за политическата отговорност на фашизма. Тази декларация е публикувана, като изрично е уточнено в нея, че не засяга въпросите за главните военни престъпници, престъпленията, които не са свързани с конкретна географска територия и които ще бъдат наказани със съвместно решение на правителствата на съюзниците. По време на Кримската конференция ръководителите на трите съюзнически държави - Съветският съюз, Съединените щати и Великобритания, провела се от 4 до 11 февруари 1945 година, препотвърждава решението на Московската конференция. След нея министър-председателят на Великобритания Уинстън Чърчил прави следното изявление: „Най-добре би било всички военнопрестъпници и фашисти да бъдат разстреляни, заедно с главните престъпници, в момент, в който бъдат хванати". По време на същата конференция изявлението на Йосиф Сталин е следното: „Моля, преди разстрела, настоявам все пак да бъдат съдени". Решенията за Нюрнбергския процес, както и за процесите, които са проведени в Европа, извън територията на Германия, са взети от международните органи и конференции на съюзниците. Домашните интерпретации на бивши общински и градски кметове на борбата срещу фашизма трудно ще бъдат разбрани, извън границите на местата, които са управлявали".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ИМА ОЩЕ ДА ЗЪЖАЛЯВАТЕ

01.02.2018 12:53:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.