• 29 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Рок на гъдулки звучи на фолклорен конкурс в Монтана

Рок на гъдулки звучи на фолклорен конкурс в Монтана

/КРОСС/ Група ETNOTIX ще е гвоздеят в програмата на Деветия национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада". Концертът й ще започне в 16.15 ч. на 28 април в Младежкия дом. Нестандартната формация ще излезе на сцената непосредствено след конкурсната програма на раздел „Народно пеене", докато журито обсъди присъждането на наградите. Концертът е на вход свободен.

„Предпочетохме тази година да поканим точно ETNOTIX, защото те са ново явление за българската музикална култура и пресъздават фолклора по модерен начин. Творческият експеримент на ръководителя на ансамбъл „Чинари" Асен Павлов и композитора Ангел Добрев прави фолклора атрактивен за младите хора. До момента на сцената на конкурса ни са гостували групи за автентичен фолклор от нашия край и ансамбли за обработен фолклор. Сега ще покажем нещо различно и нестандартно на децата, участващи в конкурса, и на почитателите на народното творчество в Монтана."- аргументира избора си Асен Асенов - директор на Младежкия дом, който организира конкурса за народни певци, инструменталисти и танцьори.

Група ETNOTIX е квартет гъдулки, вокал, перкусии и соло китара. В репертоара на формацията са включени както традиционни фолклорни произведения, така и съвременни версии на българска основа, а също и хитови пиеси от световната класика, поп и рок музика, които звучат въздействащо и оригинално. Премиерата на ETNOTIX бе преди 3 г. в спектакъла "Траките", където те изпълняват музиката към Първа легенда - "Орфей и Космосът".

Деветото издание на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада" ще бъде открито идния петък в 9,45 ч. В първия ден на сцената на Младежкия дом ще се съревновават участниците в раздел „Народно пеене". В събота - 29 април, след 9,00 ч. в Голямата зала ще тече емоционалното надиграване на танцовите състави. След 9,45 ч. в Заседателната зала ще свирят пред журито младите инструменталисти, избрали да изучават кавал, гайда, гъдулка, тамбура и техните оркестри. В 12,30 часа ще започне концерт на ТА "Младост".

За участие в конкурса „Напеви от Северодапада" се очаква в Монтана да пристигнат близо 800 деца и младежи от 22 населени места, които ще се съревновават за наградите. Най-престижната от тях е Приз на Кмета на Община Монтана Златко Живков, който е и патрон на конкурса „Напеви от Северозапада". До момента видеозаписи на свои изпълнения и българчета от Германия, Испания и САЩ.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.