• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

В Белград: Испания ще пусне Косово в ЕС само като част от Сърбия

В Белград: Испания ще пусне Косово в ЕС само като част от Сърбия

/КРОСС/ Мадрид не отстъпва от позицията си за блокиране на европейската интеграция на Косово, пише белградският ежедневник „Вечерне новости", цитиран от „Фокус".

И уточнява: „Испания би се съгласила Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион".

Позицията на Мадрид, според белградското издание, е, че Косово може да стане част от Съюза единствено като административна единица в състава на Сърбия. В този смисъл, испанците са изпратили до европейските органи не само едно писмено възражение, както се говореше през последните дни, а няколко протестни ноти. Ежедневникът твърди, че е получил потвърждение на тази информация от Министерството на външните работи на Испания, което също е било категорично, че Мадрид няма да отстъпи от тази си позиция.

„Позицията на Испания за непризнаване на едностранно обявената независимост на Косово е основана на защитата на принципите на териториалния интегритет на държавите, съобразяването с международното право и върховенството на закона", са заявили от отдела за връзки с обществеността на испанското външно ведомство пред белградския ежедневник.

„Вечерне новости" пише, че „ситуацията с Каталуния" е втвърдила отношението на Испания спрямо Косово. Мадрид не иска да чува за никакви прецеденти, защото това може, заедно с други неща, да бъде използвано от някои от испанските региони. След миналогодишния референдум за независимост на испанската автономна област, Европейската комисия излезе с мнение, че ситуацията не може да бъде сравнявана с тази в Косово, тъй като Испания е член на ЕС, а Сърбия - не. Сръбското правителство тогава подготви протестна нота до Брюксел.

Но властите в Белград накрая решиха да не я изпращат, тъй като, както тогава обясни президента Александър Вучич, Белград е получил директна молба от Мадрид да се въздържи от подобни действия, защото може да усложни допълнително ситуацията.

Същевременно, Вучич тогава заяви, че Испания винаги се е отнасяла към Сърбия „справедливо" и че е наясно за „всички тези, които са пресирали премиера Мариано Рахой да се признае Косово", но, че испанският лидер „не би го направил".

По-рано тази седмица, албаноезична медия в Прищина съобщи, че Испания е изпратила протестна нота до Брюксел с цел да блокира всяко споменаване на Косово като отделна държава в предстоящата стратегия за разширяване на ЕС.

Както е известно Испания е една от страните в Европейския съюз, които не са признали Косово за независима държава.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Косово се обособи с помощта на бомбардировки, а не на избори. Демократични, но бомбардировки.

01.02.2018 22:42:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.