• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Заместиха 80% от кожата на дете с трансгенна, за да спасят живота му

Заместиха 80% от кожата на дете с трансгенна, за да спасят живота му

/КРОСС/ Лекари от Германия и Италия успяха да спасят живота на момче с епидермолиза, генетично заболяване, което нарушава целостта на кожата. Те заместиха 80% от засегнатата кожа с трансгенна, отгледана от собствените му стволови клетки.

Статията с описанието на лечението е публикувана в списание Nature.

Момчето страда от булозна епидермолиза, при която и най-малкото докосване до кожата причинява мехури или увреждане, заради което пациентите с това заболяване да се наричат ​​"пеперудени деца". За такива пациенти опасни са много инфекции, от които увредената кожа не може да защити. С помощта на генетичен анализ учените откриват мутацията в гените на момчето, отговорни за синтеза на протеините, необходими за поддържане на целостта на външния слой на кожата.

Авторите на изследването разработват метод, подобен на съществуващите методи за лечение на тежки изгаряния. В случая на изгаряне на пациента се трансплантират парчета здрава кожа, отгледани от собствените му клетки. Преди това учените успяват да коригират мутацията в клетките, предназначени за трансплантацията. Методът е тестван на двама пациенти, резултатите са публикувани през 2006 г. Случаят на момчето от Германия е различен от предишните тестове заради тежестта на заболяването.

Лекарите взеха образец незасегната кожа от пациента и отглеждат от нея епидермална тъкан, който включва и стволови клетки. След това заразяват с ретровирус със здрави копия на мутиралия ген, лекарите успяват да отгледат слоеве кожа с площ от 50 до 150 cm2, които се трансплантират на пациента.

Месец след операцията в трансплантираната кожа започва процес на регенериране на кожата и в следващите две години в трансплантираните тъкани не се появяват увреждания. Също така не се потвърдиха и страховете, че въздействието върху генома с ретровирус може да предизвика рак.

Авторите на проучването смятат, че подобна терапия може да помогне на хиляди пациенти с булозна епидермолиза навсякъде по света, въпреки че не всички форми на това заболяване могат да бъдат лекувани. Предложеният метод за съжаление е неефективен за възстановяване на вътрешните слоеве на кожата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.