• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Заместник-министър Иванов участва в ежегодния семинар на Центъра за управление на кризи

Заместник-министър Иванов участва в ежегодния семинар на Центъра за управление на кризи

/КРОСС/Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов участва днес, 1 юли, в ежегодния семинар на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който се провежда от 1 до 3 юли 2014 г. в София. Темата на форума е „Взаимодействие между ведомствата при управление на кризи и реагиране при бедствия".

В своето изказване при откриването на семинара заместник-министър Иван Иванов открои значението на поставените теми за постигането на още по-добри и разширени способности на НАТО и страните-партньори за ефективно управление на кризи и отговор при бедствия. Заместник-министър Иванов открои четири аспекта на обсъжданата проблематика. Първият е свързан с фундаментите на политиките и практиката по управление на кризи. „Необходимо е да дефинираме ключовите понятия „криза" и „управление при кризи", каза заместник-министър Иванов. Той отбеляза, че управлението на кризи е процес по задействане на механизмите за колективна отбрана и осигуряване използването на съюзния инструментариум за превенция, въздържане, управление, възстановяване и стабилизиране.

Заместник-министър Иванов акцентира и върху необходимостта от общи координирани усилия и действия, нуждата от комплексен подход, всеобхватност и унифициране на отговора при кризи, като целта е да се постигне по-широко и ефективно междуведомствено сътрудничество. Той подчерта и важността на съвместните усилия на всички международни, регионални и национални институции, правителствените и неправителствените организации. „Пряк пример за това е случилото се в района на квартал Аспарухово във Варна и другите засегнати от наводненията райони в България, където сътрудничеството, своевременните действия и ясното насочване на наличните ресурси на различни ведомства бяха ключови за спасяването на човешки животи и намаляването на риска от бедствия", заяви заместник-министър Иван Иванов.

По време на семинара участниците споделят и дискутират практики, които имат за цел хармонизирането на съвместната работа и усъвършенстването на процеса на координираност в ситуации на кризи и бедствия. Във форума се включиха експерти от над 15 страни-членки и страни-партньори на НАТО, представители на държавни институции и неправителствени организации, на структури от НАТО и ЕС и на академичните общности с интереси в областта.

В откриването на семинара участваха също началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски" контраадмирал Митко Петев и директорът на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия полковник Васил Русинов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.