• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Над 2 млн. кубика дървесина годишно се изсичат незаконно и това се прави със съдействието на държавата

Над 2 млн. кубика дървесина годишно се изсичат незаконно и това се прави със съдействието на държавата

/КРОСС/Над 2 млн. кубика дървесина годишно се изсичат незаконно у нас. Над 100 млн. лв. годишно са приходите от незаконен дърводобив в България. Това сочи анализ, който организацията "Световен фонд за дивата природа" ще представи днес. Бракониерската сеч се прави със съдействието на държавата и контролните органи, твърди Александър Дунчев, експерт от организацията.

Пред БНР той коментира: Горските в България всъщност са принудени да участват в огромен брой схеми. Част от тях са породени от корупционен и най-вече политически натиск, за да се добива незаконно от гората и да се генерират незаконни приходи, които да не постъпват в държавата, а по частни фирми. За да могат да си запазят работата, за да могат да имат приходи за семействата си, те са принудени да прикриват, но и много често да съучастват и да спомагат за незаконните практики в горите.

Според Александър Дунчев санкциите за незаконна сеч у нас са ниски и на практика не се прилагат.

Не повече от 30 хиляди кубика се залавят. От 2 милиона 30 хиляди кубика колко са - една нищожна част, по-малко от една десета. Наказателната ефективност е критично ниска. Събирателната активност по наказателните постановления е не повече от 15 процента, което показва, че има едно тотално чувство за безнаказаност, не само на високо ниво в корупционните кръгове, а и на ниско ниво при реалните извършители на незаконния добив, посочи той. 

Според експертите от неправителствения сектор един от начините за справяне с проблема е Агенцията по горите да бъде на пряко подчинение на Министерския съвет, за да се намали политическият и корупционен натиск върху горските стражари.

Според анализа на природозащитната организация "Световен фонд за дивата природа" - WWF, за последното десетилетие България бележи слаб напредък в борбата с незаконния дърводобив, като според експертен анализ на статистическите данни годишният обем на незаконната сеч достига 2,4 милиона кубически метра, докато през 2005-а година незаконно са се добивали 3,7 милиона кубика. Въпреки това бракониерската сеч представлява една четвърт от общия добив и генерира скрити приходи от около 100 млн. лева.

В анализа си природозащитниците ще представят различни схеми за незаконен дърводобив и конкретни предложения за ограничаване на сивия сектор. Очаква се в дебата да се включат експерти от неправителствени организации и представители на държавната власт и горските предприятия.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Едва ли и през турско горите ни са били подлагани на такава безмилостна сеч, както сега! И това продължава вече много години! Нямаме ли някое правителство, нямаме ли органи, които да спрат този вандализъм?!

24.09.2014 13:45:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.