• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Виктор Лилов: Театрите се превърнаха в евтини кабарета с евтини спектакли

Виктор Лилов: Театрите се превърнаха в евтини кабарета с евтини спектакли

/КРОСС/„Иска ми се да спрем да се връщаме към прословутата фраза „От какво ме е страх? От министъра на културата, или от културата на министъра". Министърът на културата трябва да е технократ, който знае какво трябва да се случи с културата през следващите 5, дори 10 години. Вежди Рашидов няма такава визия", каза в сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Лилов, който е музикален продуцент и мениджър и смята, че Вежди Рашидов не бива да е министър на културата.

Според него много измерения и аспекти на културата не присъстват в неговата визия. „Неговата визия се състои в това 50 човека в центъра на България да правят култура. Това не е културата", смята експертът и допълни, че в много места на страната няма достъп до култура.

„След трите години, в които Вежди Рашидов беше министър има резултат. През този период за първи път беше направена театрална реформа", каза от своя страна Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър. По думите му Рашидов е визионер.

По думите на Виктор Лилов е невъзможно в България да се постави дебютна работа на дебютен режисьор. „В резултата на тази реформа театрите станаха феодални", каза той.

„В резултат на тази реформа театрите се превърнаха в евтини кабарета, които поставят евтини спектакли", каза той.

От своя страна Калин Сърменов заяви, че по времето на неговото управление в Сатиричния театър е имало не само млади автори, но и млади режисьори.

Според Лилов българският Лувър е голям провал. „Започва се строителство на галерия без концепция. Какво ще сложим вътре", попита той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Красимире, ако провинциалните театри са неспособни да осигурят свестен сезон, остава отново френският вариант т.е. столичните театри да гастролират из страната. Но това няма да им хареса, защото всички искат да си вземат заплатата без да много да работят, както по времето на Тошо. Бях в Монтана и Враца и там местният театър имаше съвсем приличен сезон

18.11.2014 10:44:42

Красимир

Да ама ние от провинцията не можем да ходим да гледаме големите софийски спектакли. Защо ли? А ако си мислиш че София е България , много се лъжеш. Защото София е в България, а не обратното. Не може да отидеш на театър и през цялото време да трепериш от студ. Аман от разбирачи. Калин Сърменов ще лиже задника на Вежди Рашидов и има защо. Нищо лично към големия склуптор, но не е подходящ за министър.

17.11.2014 21:39:43

Анонимен

Нещастник, театрите в София имат много по-богат и разнообразен репертоар от тези в ... Париж. Там наистина има само евтини водевилчета, докато в София можеш се порадваш на световните шедьоври и то играни от отлични артисти. Два примера: Нашумялата френска филмова комедия "Diner des cônes " върви в Сатиричния на по-високо ниво от френската версия. "Дуенде" с Татяна Лолова е истински шедьовър в сравнение със същия скучен парижки спектакъл игран от звездата Marie-Christine Barrault.

17.11.2014 19:29:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.