• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Куртово брани църквата си с блокада на подбалканския път

Куртово брани църквата си с блокада на подбалканския път

/КРОСС/ Жителите на карловското село Куртово стягат блокада на подбалканския път София-Бургас. Протестът е насрочен за първите дни след Никулден.
Хората искат новопостроената църква „Свети Йоан Предтеча" най-сетне да отвори врати и да им даде възможност да изповядват православната християнска вяра, да почитат традициите си и извършват ритуалите, като повелява нашата религията.
Изграден преди няколко години главно със средства на Пловдивската митрополия, храмът „Свети Йоан Предтеча" е със залостени врати. Освен това сградата се води незаконна, тъй като за нея няма издадени строителни книжа.
Църквата бе вдигната по настояване на жителите на селото, разказва кметският наместник Станимир Станчев.
През 2001 година тук дойде Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Арсений, светла му памет. Той направи първата копка и освети основния камък на сградата. Пловдивската митрополия отпусна средства за строителството. Тя е платила на карловската фирма „Кастел" 36 000 лева за градежа. Митрополията не се издължила докрай, имала да плаща на фирмата още 14 000, според нейния собственик Димитър Милушев, разказва Станимир Станчев.
Преди година жителите на Куртово отново подели кампания да узаконят храма, но свещеникът, който се водил председател на църковното настоятелство към храма „Свети Йоан Пречдтеча" не подал необходимите документи в община Карлово.
Година по-рано пък жителите на Куртово написали писмо до митрополит Николай, 152-ма човека слижили подписите си под него. Хората настоявали за спешната намеса на владиката църквата в Куртово да стане действаща. След няколко срещи с него кметският наместник Станимир Станчев загубил надежа, че проблемът ще се реши.
В Куртово се водят постоянно живеещи 212 човека, половината от тях са хора до 40 години. Младежите водят монго активен живот, имат куб, работят по европроекти, милеят за селото, разказват жителите на Крутово. Освен това всяка събота и неделя в селото се прибират още две дузини млади хора, които живеят и работя в Карлово, Пловдив и София, пише "Марица".
Грешно ли еда искаме храмът, вдигнат в името на нашата правослвна вяра да стои заключен, незаконен и неосветен и освен това вече да се руши, негодуват в Куртово.
Ще чакаме още няколко дни и след Никулден се вдигаме на протест. Селото е на около километър от подбалканския път, то е по средата между Карлово и Калофер. Ще застанем на пътя и няма да пуснем нито една кола, докато цяла България не разбере, че имаме нов християнски храм, в който православсните не могат да влязат, категоричен е кметският наместник Станимир Станчев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.