• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Здравна наредба дискриминира болни от рак

Здравна наредба дискриминира болни от рак

София /КРОСС/ Здравна наредба дискриминира българи с рак, на които традиционната медицина не е в състояние повече да им помогне. Причината е, че в Наредба №10 не е предвидена възможност терминално болните да имат право да се лекуват и с нерегистрирани в нито една държава медикаменти, които са обект на клинично изследване.
Това пише в решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 26 септември т.г., което подлежи на обжалване. "Труд" разполага с документа. Комисията препоръчва на здравния министър да направи промени в наредбата, за да може тежко болните да се възползват от всяко възможно средство срещу рак, стига да е в етап на клинично изследване.
Годишно онкозаболяванията убиват 17 000 българи и разболяват нови 35 000 души.
Жалби до КЗД още през 2011 г., когато здравен министър е д-р Стефан Константинов, подават 6-има тежко болни и двама управители на медицински център за интегративна медицина. Пациентите настояват да им бъде позволено да се подложат на лечение с канадски препарат, който не е регистриран в нито една държава. Резултатите от клиничните опити обаче показват, че след приложението на медикамента 94% от пациентите са получили общо подобрение, при 70% е потвърдена туморна регресия, а при 12 от 68 болни е постигната пълна ремисия (овладяване на заболяването). Това съобщават пред КЗД двамата управители на медицинския център, които са и представители на канадската лаборатория, производител на експерименталия продукт.
Първият иск е на Я.М., който е с рак на простатата с метастази в костите. "Когато се води борба с рака, не трябва да се елиминира каквато и да е възможност за лечение, ремисия или даже подобрение на качеството на живот, дори и само за един пациент", пише Я. М. до КЗД. Вторият, подал жалба, е Ш. Г. с тумор на пикочния мехур, потърсил медицинския център, за да му достави препарата от Канада. Но получил отказ от здравното министерство чрез агенцията по лекарствата. Аргументът - продуктът е експериментален, не е разрешен за употреба в нито една държава, няма и задължителното международно непатентно наименование. А възможността за т.нар. състрадателно лечение с експериментални продукти не е уредено от правото на ЕС.
Според тогавашен зам. здравен министър, дал становище на 8 август 2011 г., "няма правна възможност" за отпускане на такова лечение. Същите отговори получават и останалите болни, подали жалби до КЗД. А те са К.П, която е с метастазирал рак на гърдата, И.Р - също с напреднал стадий на рак, Д. Б. - с тумор в белите дробове, Б. М. - с тумор в левия бъбрек с метастази в белия дроб и костите на гръбначния стълб.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.