• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Масови проверки за джипита за далавери с безплатни лекарства

Масови проверки за джипита за далавери с безплатни лекарства

София /КРОСС/ Масови проверки на джипита, лекари специалисти и аптеки предприема до дни Националната здравноосигурителна каса. Мярката е, за да се пресекат всякакви далавери с лекарствата за домашно лечение, съобщиха от финансовата институция.
Широкомащабните проверки ще бъдат направени заради някои нередности, които са забелязани в сектора по снабдяването с лекарства в извънболничната помощ и най-вече с медикаментите, отпускани за приемане вкъщи, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Когато не се похарчат напразно едни пари, това означава, че те ще останат за нуждите на хората, каза той. По думите му така би могло да се облекчи положението с дефицита в касата, който се очертава в бюджета й.
Заместник-министър Пенков не пожела да уточни за какви точно нередности с лекарствата става дума, за да се налагат масови проверки, но увери, че ще бъдат предоставени всички данни веднага, щом те приключат.
Д-р Пенков увери, че за покриване на дефицита на касата могат да бъдат отблокирани средства от оперативния резерв на Националната здравноосигурителна каса. Според него с тези средства може да бъде запълнен недостигът за медикаменти, отпускани за домашно лечение, напълно безплатно или с намаление на хронично болните.
Той напомни, че с парите в резерва е трябвало да се заплати дейността на болниците.
При сегашното положение, при което е възможно да няма актуализация на бюджета на касата или тя да е в размер на 225 млн. лв., парите ще бъдат разпределени между различни пера, сред които и лекарствата за домашно лечение, каза той. Д-р Пенков добави, че това трябва да бъде гласувано от Надзорния съвет.
Предложението на надзорниците бе за актуализация от 328 млн. лв. Според него, ако актуализацията не се осъществи, освен рестрикции за болниците, на които ще бъдат давани по 105 млн. лв. на месец, ще има и недостиг от около 60 млн. лв. за лекарства за домашно лечение.

Пуснаха телефон за оплаквания от доктори

Здравната каса пусна „зелен телефон", на който хората ще могат да се информират за правата си като здравноосигурени, да подават оплаквания от лекари и болници и съвети как да постъпят при съмнения за злоупотреби с лечението им. Това съобщиха от финансовата институция. Обажданията са напълно безплатни, независимо от кой оператор се звъни. Телефонният номер е 0800 14 800, на него ще отговарят служители на касата всеки работен ден от 9 до 17,30 часа. Здравната каса е определена за национална точка за контакти на държавите - членки на Европейския съюз. Затова на „зеления телефон" пациенти, граждани на страните от ЕС, които искат да се лекуват в нашата страна, също ще могат да получават необходимата информация, пише "Монитор".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.