• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Кой ще стане лидер на БСП?

Кой ще стане лидер на БСП?

/КРОСС/На конференция на 24 юли ще бъдат гласувани кандидатурите за наследник на лидерския пост, след като след 13 години начело на столетницата Сергей Станишев подаде оставка. На 27 юли червените делегати ще изберат новия си председател на конгрес на БСП.

Първите имена, които станаха известни, бяха на министъра на икономиката Драгомир Стойнев и на зам.-председателя на НС Мая Манолова. Стойнев се смята за фаворит на досегашния лидер, но според част от активистите изказаните предпочитания не са от полза на Стойнев.

Кандидатурата на икономическия министър бе широко подкрепена в средите на БСП. Стигна се дотам, че в едно от защитните си изказвания депутатът Кирил Добрев, в коментар на хипотезата жена начело на БСП, заяви: „Жените ги предпочитам за друго". Репликата разсърди нежната половина в БСП, макар всички да казват „Той така си говори", и принуди Добрев публично да се извини.

Освен Стойнев и Манолова в състезанието за най-важния пост в левицата влязоха и Корнелия Нинова и Костадин Паскалев. Сред възможните бъдещи лидери са и Илияна Йотова, Янаки Стоилов и Михаил Миков.

КРОСС попита своите читатели „Кой ще стане лидер на БСП?" Оказа се, че прогнозите са разнопосочни измежду посочените имена.

33.1 % от отговорилите смятат, че това ще е министърът на икономиката и енергетиката в правителството на Орешарски - Драгомир Стойнев.

След него те нареждат Мая Манолова - 19.0 %. Зам.-председателят на НС е следвана от колежката и от ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова - 14.8 %. Че шефът на парламента Михаил Миков ще оглави левицата смятат само 8.8 на сто от читателите, а 12.0 % посочват, че на поста ще застане някой друг от БСП.

И въпреки категоричната заявка на досегашния лидер на БСП Сергей Станишев, че се оттегля, 12.3 на сто от участвалите в анкетата смятат, че той отново ще оглави партията.

Номинациите за лидерското място в БСП не ги възприемам като битка, а като съревнование между единомишленици, коментира още  министър на икономиката и енергетиката. Надявам се да няма жертви, но в крайна сметка БСП разполага със силни личности - Мая, Корнелия, Янаки - това са достойни фигури и приемам това за едно съревнование, обясни Драгомир Стойнев. "БСП трябва да излъчи сила. Но преди това ние, редовите членове, тези които заемат отговорни постове трябва да започнем да си говорим един друг, трябва да имаме диалог, каза още Стойнев.

Край на безпринципните коалиции за участие във властта, сътрудничеството с други партии за управление на страната ще става само при пълна прозрачност на отношенията, при ясни, а не задкулисни договорености. Това обещава социалистката Мая Манолова в платформата си като кандидат за лидер на БСП. Тя бе разпространена във Фейсбук.

Ако получа достатъчно номинации, ще участвам в тази надпревара", обяви председателят на парламента Михаил Миков и така заяви готовност да се включи в надпреварата. Почтено, уточни Миков.

Корнелия Нинова влезе в битката за лидер на БСП с мотива да промени БСП така, че да стане по-силна.

Нинова е получила и номинации от различни представителства на БСП в страната, но в същото време е получила и „съвет" да не се кандидатира с мотива да не се разпиляват гласовете на социалистите, състезанието да не изглежда разнобой, да се съсредоточат гласовете около две кандидатури и пр. Не ги приех, заяви Нинова. Всеки от състезателите има качества, смята тя.

С нарочна декларация социалистите от Основна партийна организация на БСП „Никола Голев" - Банско заявиха категоричната си подкрепа за кандидатурата на Корнелия Нинова за председател на БСП.

Основание за тази подкрепа им дават доказаните качества на другарката Нинова в работата й като координатор на партията за област Благоевград, член на ИБ на НС на БСП, народен представител и зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България.

„С активната си и принципна позиция по актуалните за обществото и държавата проблеми, с умението си да бъде диалогична и същевременно непримирима и твърда в отстояване на партийната политика, с водещата си роля в Народното събрание като депутат от Коалиция за България, с многобройните си публични изяви и контакти с местните структури на партията и редовите социалисти, тя за кратко време заслужено спечели неоспорим авторитет сред обществото и доверието на членовете на партията", категорични са социалистите от Банско. Те са уверени, че с лидерските качества, които притежава, с натрупания политически и организационен опит, Нинова би била един достоен и авторитетен ръководител на БСП. Тя има волята и силите да я изведе на водеща позиция в страната, твърдят от организация „Никола Голев" в Банско.

Корнелия Нинова отрече ДПС да са набелязали свой фаворит за лидерския пост в БСП.

Бившият вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев, който бе и кмет на Благоевград, също може да влезе в надпреварата за лидер на БСП. В Пиринско той има най-много номинации и изпреварва дамите - Корнелия Нинова и Мая Манолова.

На въпроса дали ще се включи в съревнованието за лидер в БСП Янаки Стоилов единствено коментира, че "този въпрос така или иначе е поставен" и една от основните задачи е избирането на председател.  "БСП трябва да бъде истинска лява и в ежедневните си решения. Хората, които са натоварени с публична власт и обществено доверие, ако искат да се занимават с политика, трябва да бъдат встрани от други дейности. Пренасянето на икономическата дейност върху политическия живот, особено на високи нива, в никакъв случай не е здравословно. Затова БСП трябва да възстанови моралния си авторитет", заяви още Стоилов.

Спряганите също за лидер на БСП Илияна Йотова и военният министър Ангел Найденов опровергаха тази информация и категорично заявиха, че няма да участват в надпреварата за лидер на БСП. Йотова посочи, че Драгомир Стойнев има своите предимства, но не посочи свой фаворит. Ангел Найденов след като отрече от рано, че ще се кандидатира на лидер на БСП, вероятно ще подкрепи своята половинка Мая Манолова. А на въпрос дали БСП трябва да бъде водена от жена Йотова отговори: Време е. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.