• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Макрон призова за "Европа на обединението, а не на разделението" пред ЕП

Макрон призова за "Европа на обединението, а не на разделението" пред ЕП

/КРОСС/ "Трябва да работим за това да живеем в Европа на обединението, а не на разделението" - това каза френският президент Еманюел Макрон, който изнeсе реч за бъдещето на Европа в Европейския парламент в Страсбург. В дебатите участва и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Силен призив за обединение и обновление на Европа отправи френският президент Еманюел Макрон по време на речта си: "Да възкресим битката за идеите, които са създали Европа". С тези думи започна неговата реч, а като най-голяма заплаха за Европа Макрон обяви това, че не народът се е отказал от европейските модели, а елитите, които са го предали.

Френският президент очерта четири основни приоритета, върху които трябва да се работи в следващите години. Това e миграцията изтъкна Макрон, като подчерта, че трябва да бъде отблокирана реформата за Дъблинския регламент. Като втори приоритет той открои цифровизацията. Също така - реформата на паричния съюз и културата и образованието.

След френския президент говори председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който заяви, че е силно развълнуван от думите на Макрон и завърши с това, че истинската Франция се завръща.

Това е четвъртият от поредицата дебати между държавни и правителствени ръководители на ЕС и евродепутатите за бъдещето на Европейския съюз. Досега в пленарната зала в Страсбург говориха премиерите на Ирландия, Хърватия и Португалия. Следващият европейски лидер, който ще направи подобно обръщение през май, е белгийският премиер Шарл Мишел.

Речта на Макрон идва в момент, в който Европарламентът обсъжда извънредно кризата в Сирия. На вчерашния дебат лидерът на групата на либералите Ги Верхофстат направи паралел с ударите в Ирак. Тогава, като премиер на Белгия, той се разграничилот операцията, но подчерта, че днес действията са били навременни. Германската евродепутатка Ска Келер изрази мнение, че трябва да се търси политическо решение на кризата.

Дебатът днес продължава с участието на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абе, около обед чух нещо по-различно. Че ЕС още не е готов да приеме бившите югорепублики, че сега когато ЕС е 28, утре ще станат 27 е трудно управляем, а какво ще стане когато членките станат 33!

17.04.2018 19:32:18

Иван Андреев

Господин Макрон, погледнете картата на Европа и се замислете!

17.04.2018 14:52:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.