• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Манолов, ДБГ: Актуализация на бюджета ще има

Манолов, ДБГ: Актуализация на бюджета ще има

/КРОСС/ "Още през 2013 г. всички бяхме категорични, че бюджета за 2014 е напрегнат, подчинен на сакралното число 1,8 - дълг, дефицит и икономически ръст; че приходната част е свръхоптимистична, а ръстът беше грешно заложен. Така се стигна до ситуацията в момента. Актуализация на бюджета ще има." Това казва в ефира на Дарик радио днес шефът на икономическия екип на „Движение България на гражданите" и член на икономическата група на Реформаторския блок Бисер Манолов.

По думите му, Фондът за регионално развитие от 500 млн.лева беше просто начин за отлагане на общинските фалити. "Общинските бюджети са в катастрофално състояние - една трета са във фалит, другите две трети са в драматично положение", отбеляза Манолов.

Според него, бюджетът на НЗОК със сигурност трябва да се актуализира, но все още не е време да се актуализира държавният бюджет.

Той припомни, че бюджетът на НЗОК е бил под 1 млрд. лева през 2000 г., докато през 2014 г. е над 3 млрд.лева, но няма три пъти повишаване качеството на здравните услуги.

"Вчера ДПС заявиха, че ако една политическа сила се опита да направи здравна реформи, това значи, че няма да е на власт в следващия мандат. Тогава къде остава общественият интерес - няма го, но пък говорим за политическо оцеляване", подчерта още Бисер Манолов.

Според него част от решението, освен актуализацията, е да се окрупни броят на болниците в страната и да се работи с реалните, а не с манипулирани данни.

Повече участие на държавата в реалния сектор, според него, значи повече задкулисие, а образованието трябва да е фокусът на дългосрочните реформи.

По думите на Манолов избирателите трябва да мислят, преди да гласуват, защото всички обещават реформи, но се видя, че вземат решения, които раздуват разходите и намаляват приходите, което Манолов определи като грешно и нереформаторско управление. Той подчерта, че парите в системите притеснително бързо свършват и е въпрос на политически кураж да се предприемат промените, които обществото очаква.

Без реформа в енергетиката , според шефа на икономическия екип на ДБГ, трупането на дългове в сектора няма да спре.

„Да дойде МВФ" се казва програмата на ГЕРБ, по думите на Бисер Манолов, който разкритикува ГЕРБ, че не казват как точно викат МВФ. Манолов обясни, че е нереалистично такова послание, защото МВФ в България е възможно да влезе само по три начина - като stand-by споразумение, което представлява „вдигане на белия флаг и тотално издънени системи", по думите на Манолов. Това значи МВФ да управлява в България, обясни той. Като втори начин Манолов посочи ползването на т.нар. гъвкава кредитна линия от МВФ, за което обаче на България й трябва политическа стабилност, каквато тя не покзва. Третият начин за взаимодействие с МВФ е т.нар. предпазно споразумение, при което, обясин Манолов, можем да ползваме някаква сума като при гъвкавата кредитна линия, но за по-кратко време, Той бе категоричен, че нито един начините не е изгоден или възможен сега у нас.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"Той припомни, че бюджетът на НЗОК е бил под 1 млрд. лева през 2000 г., докато през 2014 г. е над 3 млрд.лева, но няма три пъти повишаване качеството на здравните услуги." Тоя се състезава по глупост с Каролев. Махнете лекарствата, заплащани от касата и ще видим какво е дереджето.

09.07.2014 12:21:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.