• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Делото за Русия ангел отива в небитието

Делото за Русия ангел отива в небитието

/КРОСС/ Поредният гръмък скандал е на път да потъне в небитието. През октомври 2013 г. публиката в България и Гърция бе шокирана от откриването на 4-годишно русо и бяло момиченце в ромски лагер в южната ни съседка. Детето е продадено или отвлечено, валяха версии. Малката Мария бе наречена Русия ангел. Днес този случай вече не вълнува властите у нас. Единствено неколцина жители на град Николаево и социалните работници в общините Гурково и Мъглиж имат спомен за драмата, установи „Преса".

Омагьосан кръг

Въпреки започнатото разследване срещу тях, родителите на Мария Атанас и Сашка са се изселили от Николаево и нямат постоянен адрес, на който да бъдат открити. Ако случайно някой реши да ги потърси, за да ги даде на съд. Но явно няма кой.
Магистратите по делото пък ту се сменят, ту излизат в отпуск.Прокурори признават, че напредък по разследването няма.
Родителите на Мария вече не живеят в Николаево, категоричен е кметът Косьо Косев, който не крие облекчението си от този факт. Просто една грижа по-малко за градоначалника на фона на над 1500-те социално слаби роми в градския квартал с гръмкото име „Възраждане".
От областната дирекция „Социално подпомагане" в Стара Загора пестеливо споделят, че каквото е трябвало да бъде направено от тяхна страна, вече е свършено. Непълнолетните 8 братя и сестри на Мария били изведени от мизерията на гетото и настанени в социални домове в Пазарджик и Стара Загора.
Как вървяла работата по тяхната социализация и евентуално лечение - не било от компетенция та на медиите.
Не била тяхна грижа и съдбата на малката Мария. Само 4 дни след разразилия се скандал около откритото в гръцкото градче Фарсала момиче албинос на 24 октомври от старозагорската окръжна прокуратура официално заявиха, че са образували досъдебно производство.
Все още на официалния сайт на магистратите може да бъде прочетено, че то се води срещу Сашка Русева за извършено от нея престъпление по член 182 „б", ал. 1 от НК (продажба на дете в България или чужбина). Наблюдава се от районната прокуратура в Казанлък и е възложено на следовател от окръжната следствена служба в Града на липите.
Пак от това съобщение разбираме, че още тогава е била назначена ДНК експертиза, разпитани били свидетели и са изискани справки за задгранични пътувания.

Лято е, има време...

Десет месеца след старта на разследването за престъплението, наказуемо със затвор до 6 години и глоба до 15 000 лв., районният прокурор в Казанлък Владимир Василев признава, че все още са някъде в началото на пътя.
Наложила се смяна на наблюдаващия магистрат, защото първоначално разпределеният колега сменил местожителството и съответно местоработата. Новият пък излязъл в годишен отпуск. В отпуск е и следователят. А само той знаел на какъв етап е стигнало разследването. По думите на Василев имало известно забавяне от страна на гръцките власти по направената съдебна поръчка.
„Лято е не само у нас, а и в Гърция. Знаете как стоят нещата", допълва казанлъшкият магистрат и изразява надежда, че до края на годината ще има напредък.
Няма опасност да бъдат заметени следи или следствената да се укрие, успокоява прокурорът. Защото имала постоянен адрес в град Николаево. На стария адрес в Николаево, където Сашка Русева и съпругът Ӝ Атанас бяха намерени първоначално, днес жи-вее само чичото на Мария Ангел, установи репортер на „Преса". Мъжът обаче от десетина дни е в неизвестност. Според съседите „май заминал на гурбет".
За Русеви с половин уста споделят: „А, онези се изселиха. След като им взеха другите деца и ги показваха на телевизора един журналист им купи къща. И сега вече са чорбаджии."
Истината за „новата къща и чорбаджиите" се оказва като във във вица, в който продадените на Япония български компютри са върнати заради лошо качество... компоти.
Вярното е само, че от началото на юни Русеви имат нов покрив над главите си - кирпичена къща с двор от 1,5 дка в село Ветрен, община Мъглиж. Но живеят там, без да са адресно регистрирани, по думите на кмета Кольо Желев.
Имотът бил купен от фирма, зад която уж стоял известен журналист, по думите на селския първенец. Негов представител от Казанлък уредил сделката и довел останалите без многолюдната си челяд роми.
Покупка има, но тя не е в полза на Русеви, категорична е директорката на социалната служба в община Мъглиж Мария Лалева. При направената от подчинените й проверка станало ясно, че постройката е отдадена под наем. При какви условия и на каква цена - можело само да се гадае. Само дето новодомците не можело да бъдат адресно регистрирани - липсвал документ, потвърждаващ съгласието на истинския собственик на имота за това.

Параграф 22

И какво се получава? Без постоянен адрес Русеви не могат да кандидатстват за социални помощи в Мъглиж. А от дирекцията в Гурково, обслужваща и Николаево - нямат законово основание да дават каквито и да са помощи на стария адрес в квартал „Възраждане".
„Всичко това е обяснено на Сашка и Атанас. Мисля, че ме разбраха. Защо обаче не предприемат нищо, за да оправят документално нещата - не зная. Липсата на постоянна регистрация пречи и за евентуалното връщане на децата им обратно в семейството", уточнява Лалева.
„От няколко дни не съм виждал тия хора, съседите им казаха, че са отишли да берат билки в планината. Пак от тях разбрах, че са си били загубили личните документи. Дали са ги загубили, или са ги заложили някъде - само те могат да уточнят...", коментира ветренският старейшина.
Той не е във възторг, че селото се е увеличило с двама нови мургави жители. И досегашните му били в повече. „Само знаят да искат помощи и да смятат, че държавата им е длъжна", лаконично допълва Желев. Така приключва историята засега.
На 24 октомври м.г. Атанас и Сашка в един глас твърдяха, че искат Гърция да им върне малката Мария.

В Гърция водят разследване за отвличане

По случая с Русия ангел в Гърция също започна наказателно производство, но за отвличане. Обвинения са повдигнати на Христос Салис и Елевтерия Димопулу - ромите, при които е открита Мария. ДНК тест категорично установи, че те не са нейните биологични родители.
Законът позволява по един и същи случай да се водят пара-лелни дела в различни държави, щом има намесени български граждани.
Що се отнася до съдбата на Русия ангел с решение на съда в Лариса от края на май т.г. са отнети родителските права на отглеждалите я в продължение на 3,5 години Христос и Елевтерия. Малката е поверена на неправителствената организация „Усмивката на детето".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.