• 30 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Внимавайте в планината! На места липсва маркировка

Внимавайте в планината! На места липсва маркировка

/КРОСС/ "Състоянието на туристическата маркировка в Рила е изключително трагично", коментира за БНР д-р Евтимия Средкова. Според нея е необходим дебат и в кратки срокове да се намери решение.

"Това е реална опасност за живота на голяма част от туристите. Голяма част от стълбовете вече ги няма, счупени са, никакви табели няма, никакви указания... а става въпрос за височина от 2500 метра. При слънчево време е добре, но в лоши метеорологични условия може да застраши живот.
Липсва координация между институциите. Не е ясно в момента кой отговаря за маркировката реално, за да може да бъде потърсена отговорност, информация и да се предприемат необходимите действия", категорична бе Средкова.

Директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов обясни от своя страна, че поддържането на туристическата маркировка в България е отговорност на Българския туристически съюз.

"Въпреки това Дирекция "Национален парк Рила" организира и провежда ежегодно дейност по поддържане на мрежата от туристически маршрути в защитената територия. Общо взето, го правим с доброволчески отряди. Нашият бюджет също не е достатъчен. Около 3000 лв. имаме за обновяване и рехабилитация на туристически пътеки и осигуряване на материали за това, които средства са крайно недостатъчни.
Да липсва маркировка е крайно рисковано", добави още Андонов.

Румяна Христова от Гражданска група "Да обновим туристическите обекти ни маршрути" посочи, че не е добро положението и при туристическите маршрути в Стара планина. По най-посещаваните маршрути има маркировка, но в източната част на Стара планина маркировката е доста зле, каза тя и добави, че това възпрепятства ходенето на туристите там. По думите ѝ сред планинарите има недоволство.

Николай Даутов - автор на няколко пътеводителя за Пирин, коментира: "В Национален парк "Пирин" маршрутите, които се поддържат от парковата дирекция, са в сравнително добро състояние. Имам чувството, че има някакъв конфликт, защото средствата, които отделя Националният парк, сякаш БТС има някакви апетити към тях. Чувал съм го от работещи в парка. Например за отделни маршрути ги питам защо са го направили така, не е хубаво поставена маркировката, те казват - БТС искаха те да го направят. В рамките на парковете трябва да се знае кой носи отговорността - БТС или парковата дирекция. А извън парка положението е трагично, там БТС не си е мръднало пръста. Всичко, което е маркирано, е маркирано от доброволци".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.