• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Армията ще получи от САЩ техника за повече от 15 млн. долара

Армията ще получи от САЩ техника за повече от 15 млн. долара

/КРОСС/ Нови десет бронирани машини "Командо-селект" ще получи българската армия от щатската компания Textron. Цената им е 15.28 млн. долара и се изпълнява по програмата за задгранични военни доставки (Foreign Military Sales), съобщиха от фирмата. Доставките ще започнат през първото тримесечие на 2015 г. и се очаква всички дейности по договора да приключат до 30 юни 2015 г. Машините ще бъдат доставени с целия нужен софтуер и техническа помощ. До този момент България е получила седем бронирани машини от същата компания.

Бронираните машини "Командо" са с 30% по-голяма защита срещу взривове и мини от предшествениците си "Гардиън-М117". На тях може да се вози десант от 4-ма души с основна задача патрулиране, охрана и конвоиране на военни колони и товари. Оборудвани са със средства за разузнаване и системи срещу химически и биологични оръжия. На две от машините са монтирани специални терминали, на които може да се получава разузнавателна информация за бойната обстановка от пилотирани и безпилотни самолети.

След вчерашното заседание на правителството става ясно, че новите бронирани машини ще бъдат използвани в започващата операция на НАТО в Афганистан - "Решителна подкрепа". Кабинетът взе решение за прекратяване на участието на армията в Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан, считано от 31 декември 2014 г., и за участие от 1 ноември с до 110 военнослужещи в "Решителна подкрепа". Целта й е подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и национални сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

Перспектива

След новото попълнение от щатските бронирани машини вероятно армията ще продължи да доставя именно тези модели от САЩ. Това е част и от основния проект за модернизация на пехотата. Според плана до 2020 г. приоритет за Сухопътните войски е придобиване и поддръжка на нова бойна бронирана машина за 3 батальонни бойни групи заедно със съответното оборудване, екипировка и подготовка. Това ще даде възможност за действия в пълния спектър от операции, включително нощем, и в екстремни климатични условия. Проектът включва придобиване и поддръжка на 100-120 нови бойни машини.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не разбрах. Армията ще получи от САЩ или армията ще купи от САЩ, техника за над 15 млн? Има разлика все пак.По-коректно със заглавията, моля.

16.10.2014 09:42:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.