- 27 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8572
- GBP / BGN 2.3451
- CHF / BGN 2.1010
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Производители ни цакат с качеството на маслото
29 Септември 2014 | 17:54
/КРОСС/ Производители масово влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики, установи изследване на асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло.
Продуктите са тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък (СБО). През теста минали следните марки: Mlekovita, Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес "Хранинвест", "Филипополис", Kitchen Butter, Fine Life, краве масло "Хранинвест", Alpenbutter "Meggle", "Домлян", LACRIMA, "Родопея", MILTEX и "Верея".
Три са основните нарушения, установени от "Активни потребители".
Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби. Става въпрос за твърди растителни масла като палмовото, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.
При пет от пробите било установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.
Масово водата е повече от обявеното.
По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагозадържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо. При пет от марките водното съдържание изобщо не е било посочено на етикета, отбелязват от "Активни потребители".