• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Шуменската МБАЛ с над 100 хил. лв. печалба за 2014-а

Шуменската МБАЛ с над 100 хил. лв. печалба за 2014-а

Шумен /КРОСС/ Многопрофилната болница за активно лечение ( МБАЛ) в Шумен ще завърши годината с положителен финансов резултат от над 100 хил. лв. печалба и е една от 5-те болници в страната, които нямат просрочени задължения", отчете днес изпълнителният директор на здравното заведение д-р Юлия Димитрова.
Приходите са нараснали и за деветмесечието на тази година са 13 млн. лв., за сравнение през 2013 г. те са били общо 16,6 млн. МБАЛ работи по 216 клинични пътеки, около 700 души е целият персонал.
"Болницата най-после е финансово стабилна, има добре работещ екип, който мисли първо за общата дейност и за пациента, а после за отделните структури", обяви д-р Димитрова.
Добрите финансови резултати са факт, въпреки, че разходите за персонала са се увеличили с 531 хил. лв. в сравнение с предходната година, с 6% са вдигнати трудовите възнаграждения и средната брутна работна заплата на лекарите вече е 924 лв.
20 хиляди пациенти са преминали през 2014 г. през шуменската болница и броят им е по-голям в сравнение с предходните години. В същото време икономическите показатели сочат, че въпреки повечето пациенти и увеличените дейности, е намалена стойността за издръжката на един пациент с 2-8 %.
През последните 2 години, МБАЛ е заделила 530 хил. лв. от собствените си приходи за нова апаратура, още 500 хил. лв. са дали Министерството на здравеопазването и община Шумен. За същия период здравното заведение е инвестирало и 400 хил. лв. за ремонти в отделенията по акушество и гинекология, патоанатомия, хирургия и хемодиализа. Сега се прави и ремонт на първо вътрешно отделение на 5-ия етаж в болницата. С отпуснатите от здравното министерството 250 хил.лв., ще се направи подмяна на старата 35-годишна парна инсталация на Хирургическия блок.
Болницата ще получи и 129 797 лв. от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, за да ремонтира основно сградата на ТЕЛК-а и протеклите от проливните дъждове през това лято покриви на съдебната медицина, болничната картотека и терапевтичния блок. МБАЛ готви проекти и ще кандидатства по европейските програми, за да се направи нов външен асансьор и нова отоплителна система на Хирургическия корпус.
18 лекари са постъпили на работа в здравното заведение през последните 2 години, но нуждата от кадри остава- в болницата има само един гастроентеролог и няма специалист ендокринолог на щат, допълни д-р Димитрова. Пациентите със заболявания на ендокринните жлези се консултират с "външни" специалисти, но ако трябва да се лекуват по т.нар. "диабетни пътеки", ги насочват към болниците във Велики Преслав и Нови пазар. От "подмладяване" се нуждае и сестринския състав, отчита ръководството на болницата.
"Неосигурените пациенти, които няма как да върнем и работата на Спешното отделение, където пациентите чакат с часове за прием", са най-сериозните проблеми на МБАЛ към момента, допълни д-р Димитрова, цитирана от topnovini.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.