• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Специалисти обсъдиха готовността на страната за посрещане на евентуален случай на ебола

Специалисти обсъдиха готовността на страната за посрещане на евентуален случай на ебола

София /КРОСС/ По инициатива на Министерство на здравеопазването се проведе работно съвещание на всички ведомства, имащи отношение към въпросите на готовността на страната за посрещане на евентуален случай на Хеморагична треска ебола и организацията на противоепидемичните мерки. В съвещанието участваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Л. Бакаливанов, главният държавен здравен инспектор д-р А. Кунчев, експерти от различни дирекции на МЗ, МВР, Министерство на външните работи, Военно медицинска академия - Клиника по инфекциозни болести, летище София, Инфекциозна болница София, Столична РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести и др.
По време на срещата бяха обсъдени взаимодействието и координацията на дейностите на всички министерства и ведомства за осигуряване на ефективна подготовката на страната за реакция в случай на внос на заболяването, мерки за ранно откриване, хоспитализация, диагностика и лечение на случаите, издирване на контактни лица и организиране на целия набор противоепидемични мерки за недопускане на разпространение на заболяването в страната.
Представена и анализирана бе актуалната епидемична ситуация и беше оценена опасността за внос на вируса в Европа и в България. Участващите в срещата обсъдиха и препоръките на СЗО и Европейският център за контрол на заболяванията и възможностите на страната да отговори на това предизвикателство. Потвърдена бе оценката на Европейския център за контрол на болестите, че рискът от възникване на случаи в Европа, и в частност в нашата страна, може да се оцени като относително нисък. Въпреки това и с оглед продължаването на разрастването на епидемията в засегнатите африкански страни бяха набелязани конкретни мерки за обмен на информация, координиране на действията в случай на пристигане на заболял по въздуха или през сухоземните и водни входни пунктове, както и при нелегално преминаване през „зелена граница".
В тази връзка допълнително ще бъдат подготвени инструктивни материали за служителите от гранична полиция и работещите в центровете за настаняване на бежанци, за медицински специалисти от лечебната мрежа, както и за някои организации, работещи с чужденци от Африканския континент. Ще бъде проведено и съвместно учение с разиграване на реална ситуация по установяване на пътник с повишена температура, пристигащ на летище София от африканска страна, засегната от заболяването, неговата изолация, транспорт, хоспитализация, диагностика и лечение, както и мерките спрямо контактните му лица в самолета и сред наземния персонал.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.