• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Наесен с песен. А сега е време за кафе

Наесен с песен. А сега е време за кафе

/КРОСС/Предсрочните парламентарни избори да бъдат на 28 септември, на 5 октомври или на 12 октомври, предложи президентът Росен Плевнелиев, след разговор с политическите сили в рамките на свикания от него Консултативен съвет по национална сигурност.

БСП не е предложила дата, каквото бе и решението на Изпълнителното бюро ден по-рано. 28 септември пък бе идеята на ГЕРБ за провеждане на парламентарния предсрочен вот и тя е била застъпена на заседанието от президента Плевнелиев. Другите две дати, по думите на Сидеров, са били предложени от лидера на ДПС Лютви Местан.

И както каза лидерът на ДПС Лютви Местан наскоро, сега е време за кафета. Започват политическите консултации между различните партии - парламентарни и извънпарламентарно представени.

Все още не е ясно кога точно ще започнат преговорите, тъй като се оказало, че на водачите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан им предстоят пътувания в чужбина.

Другото, което сложи камъче в колелото на каруцата е обявената от лидерана ГЕРБ война. И кфето на Местан и Борисов загорча.

Оттук-нататък война, щом искат война, така ще бъде. Те не заслужават толерантност - реваншизъм до дупка. Сега. - заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ще се борим дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, което се приема от този парламент, да бъде съборено. Толерантността ми я доказах пред целия народ, те се подиграха с мен", допълни Борисов.

Бих препоръчал на всички участници в процеса да не си играем на ултиматуми, да не си играем на заплахи и да не се плашим с война, последва отговорът на Лютви Местан в кулоарите на парламента.

Лидерът на ДПС призова: И българският народ, избирателите, да си направят много добре анализа, да помислят дали ще подкрепят войната и реваншизма като стил на политиката в България.

Лидерът на ДПС бе категоричен: Ако някой е обявил война и реваншизъм, това вече не е политика, в която бих могъл да участвам.

Ние трябва да четем уроците и ако в българското общество има разбираеми реакции срещу едни или други коалиции, то нека бъдем наясно - авторитарните рефлекси, които се събуждат, също не са алтернативата, която ще изведе България към по-добро. Какво означава война и реваншизъм, питам? Плашим ли се вече. Война... Как може езикът на политиката да бъде война, реваншизъм, попита Лютви Местан.

След КСНС вчера парламентът отхвърли искането на президента и на Инициативен комитет за провеждане на референдум за изборното законодателство. Решението за пореден път бе в ръцете на ДПС. Депутатите от движението първо подкрепиха ГЕРБ в искането им да се подложи на гласуване искането за референдум по три въпроса - за мажоритарния вот, електронното гласуване и задължителното гласуване. След това обаче ДПС подкрепи БСП, които не искаха да има референдум по трите въпроса, а само по един - за задължителното гласуване.

"Ако валидните подписи бяха над 500 000, днес щяхме да бъдем длъжни да вземем решението, а това противоречи на Конституцията", каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него, ако депутатите не са получили мандат от избирателите си да подкрепят референдума, не е редно друга група граждани да ги заставя да направят обратното.

"Най-голяма жажда за референдуми има в страни, в които има дефицит на демокрация", смята Местан. Според него в България референдумите са играли по-скоро негативна историческа роля, защото са прикривали политически решения.

"Демократичната процедура не е достатъчно условие за възпроизвеждане на демократичен резултат. С промени в избирателната система не могат да се решат недъзите на политическата ни система", заяви Местан.

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви, че референдумът е опит за употреба на гражданската енергия в полза на ГЕРБ. За пореден път тя обясни, че електронното гласуване е противоконституционно, защото не дава гаранции за тайната на вота. Манолова каза още, че въпросът за мажоритарния вот е неясен, тъй като не е посочено каква част от депутатите ще се избират мажоритарно.

Според Манолова е правилно да има референдум за задължителното гласуване, но тя лично щяла да гласува против него, ако има такова допитване. Според Янаки Стоилов задължителното гласуване може да реши проблемите само временно и частично.

"Свободната воля на избирателите иска тяхната намеса, те не ни вярват вече", каза депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Според него хората искат да редактират политическата ни система, включително конституционния ни модел.

"БСП е в шок и ужас, защото отговорът на гражданите и на трите въпроса най-вероятно ще бъде "да", каза Красимир Ципов от ГЕРБ.

"В чужбина няма Бобов дол". Така пък се аргументира Димитър Лазаров от ГЕРБ по повод опасенията, че електронното гласуване не пази тайната на вота.

От Инициативния комитет вече внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС), с което се надяват той да им позволи да допълнят подписката си. Ако това се случи и подписите станат над 500 000, референдумът и по трите въпроса ще стане задължителен.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.