• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Местан: Ценностно мнозинство без ДПС е трудно мислимо

Местан: Ценностно мнозинство без ДПС е трудно мислимо

/КРОСС/Въпреки сложната ситуация, в която сме изправени от вота на избирателите, ДПС ще работи за модерно, евроатлантическо по съдържание и национално по своята същност съгласие, на което да стъпи следващо управление. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференцията на партията в НДК.

Тази вечер думите могат да се окажат големият ни враг. Наистина трябва да бъдем много прецизни в анализа и в посланията си, за да не затрудним процеса на намиране на отговорен изход от сложната ситуация. ДПС увеличава доверието на избирателите си с над 20%. Това, надяваме се, ще се оцени подобаващо.

За нас тезата за необходимостта от реабилитация на евроатлантическия образ на страната ни не е куха фраза, а реален призив за генериране на конкретни евроатлантически политики. Това е основна теза от нашата предизборна кампания. Твърдя, че до тази вечер не съм чул по-отговорен политически концепт, на който да стъпим в търсене на изход от ситуацията. Ние тази вечер не поставяме условия пред никого, още по-малко пред първата партия по резултат. Имаме политическата доблест и култура да ги поздравим с резултата.


Ние само заявяваме, че евроатлантизмът не предполага участие в управлението на крайно националистически формации. Фактът, че за първи път в 43-то НС две такива формации намират своето място, не омаловажава обратното, засилва тезата на ДПС за необходимостта от ясен, категоричен евроатлантически профил на управлението. Ние ще отстояваме този концепт независимо дали ще имаме отношение към управлението на страната или ще бъдем опозиция по една много важна причина - ДПС се роди като резултат от ценностно осмисляне на две много важни тези. Първо - евроатлантизмът, който е неразривно свързан с правата и свободите на човека и второ - принципите на Хелзинки, които категорично постановяват суверенитета и териториалната цялост на всяка една държава. Аз ви моля да се сетите за този втори аспект, защото и във вътрешната политика и във международен аспект ДПС ще настоява българското правителство да отстоява балансът между принципите на националната държава и правата и свободите на човека независимо дали става въпрос за собствената ни родина или за кризата в Украйна, коментира Местан.

ДПС ще се разраства, в това число и в нетрадиционни райони, категоричен е той и добави: Горд съм с подкрепата на българските роми. Горд съм, че нашият глас ще бъде техният глас в 43-то НС, защото сме първа политическа сила по доверие на ромите. Това е така, защото поставихме в центъра на своите послания най-уязвимите български граждани. Ще расте подкрепата за ДПС и сред етническите българи, защото българските граждани се оказаха доста по-умни от продуцентите на митологемата за ДПС като етническа партия, защото те виждат листите на ДПС. В тях 15 са водачи - етнически българи, християни. Това е нашият модел, това е бъдещето на България. Той бе категоричен, че всяка партия трябва да обяснява успехите и провалите със собственото си можене и непригодност.

За задкулисието, лидерът на ДПС каза: Не съм сигурен дали всички са готови за този разговор или имат тази степен на готовност, каквато ние заявяваме и тази вечер. Отново това не е просто декларация, а нещо много повече. Законопроектът ни за разкриването на банковата тайна на всички публични фигури, свързани с КТБ, в това число и на търговски дружества, регистрирани в зони със специален режим, по известни като офшорки, е категоричен знак, че ние сме готови, ако има мълчаливо съгласие за задкулисие, което стои зад една или друга финансова институция в България, ние да кажем, че е време да взривим задкулисието, да стигнем до дъното, до истината. А какви злокобни фигури биха се показали след взривеното задкулисие, свързано с КТБ, ако има такова, то това е техен проблем. Ние дължим прозрачност. Дължим цялата истина. ДПС няма проблем с истината, няма страхове, свързани с истината. Проблемът на ДПС са митологемите, с които е обраснал публичният ни образ. Ако някой има нужда от истината, да заповяда на разговор с нас. Аз обаче няма да разговарям с езика на митологемите и на внушенията. В първия ден на учредяването на 43-то НС ще предложим този законопроект. По това кой какво отношение ще има към тази инициатива - ще познаете кой се бои от истината, върху кого тегне сянката на КТБ и кой кой е в българската политика, извън митологемите.

От нас няма да чуете тази вечер заклинание за неподкрепа и за непартниране, заяви категорично Местан и добави: Когато заявяваме, че за ДПС властта не е самоцел, ще се съгласите, че това не е просто декларативен израз, а ние доказахме на практика, защото с онази пресконференция, на която заявихме категоричния си анализ за ситуацията след евровота, ние всъщност създадохме предпоставките тази вечер да даваме пресконференция след проведени предсрочни избори, което означава, че ДПС е партия, която доказа, че дори може да се откаже от власт в името на националния интерес.

Ние ще бъдем гаранти не само за правата и свободите, но и в по-широк план на принципите на парламентарната демокрация, независимо от позицията, която ще имаме в 43-тото НС, каза Местан.

По отношение на етническия модел, лидерът на ДПС коментира: Уверявам ви, предвид на много тежките етнополитически предизвикателства, пред които са изправени Украйна, Европа и света, цивилизационната криза в Сирия и Ирак, стойността на българския етнически модел нараства и ДПС като един от съархитектите на този проект трябва да се осмисли като стратегически ресурс на България и когато казвам, че е опасно изолирането на ДПС, не визирам непременно участието на ДПС в управлението на страната, визирам участието на ДПС в демократичния политически процес, защото това е много по-широко понятие от категориите власт, опозиция. Ние можем да бъдем ефективни гаранти и на модела и на демократичната система независимо дали сме в управлението на страната или сме в опозиция, затова думите ми, че не е възможно да се състави стабилно мнозинство без ДПС, трябва да се четат не като заявка за вечно участие във властта, а трябва да се чете като реален анализ на ситуациите. Ценностно мнозинство без ДПС и в 43-тото Народно събрание е трудно мислимо.

Ако мандатът бъде даден на ДПС, Местан заяви: Трябва да бъде успешен първият проучвателен мандат. Смятам, че всички останали сценарии - втори, трети проучвателен мандат, вкарват България в режим на криза, от която няма изход. Избори до дупка е най-безотговорното политическо решение. Длъжни сме да прочетем вярно вотът на избирателите, дори той да ни изглежда сложно кодиран.


Ако българското общество отреди на ДПС роля на втора политическа сила, значи то е готово за това, каза Местан и добави категорично, че е и той е готов за такава отговорност.

Относно резултатите на БСП и ДПС от изборите, Местан каза: Тук не става въпрос за политическо можене. Става въпрос за политическа отговорност, за един много отговорен анализ на резултатите от евровота и правилен прочит на националния интерес. Всичко друго е в плана на митологемите, които непрекъснато се продуцират по отношение на ДПС. Когато казвам, че в това НС не виждам възможност за съставяне на стабилно ценностно евроатлантическо мнозинство, аз се базирам отново на резултатите от вота.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.