• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Без политици в училищните дворове

Без политици в училищните дворове

/КРОСС/Министърът на образованието и науката Румяна Коларова призова политиците да останат извън училищните сгради по време на предизборната кампания.

Те са нежелани гости и на първия учебен ден, стана ясно от думите й по време на Националната тридневна среща с шефовете на регионалните инспекторати, която се проведе в Казанлък. 

Служебният министър предупреди, че има голяма опасност общини да не получат средства за образование, ако не са го вписали като приоритет в плановете си за развитие. 

"Деполитизацията на училището не може да стане със закон, аз и не призовавам директорите и учителите да нямат ясна политическа позиция, но училището не може да бъде обект на партийни битки и не бива да бъде използвано в предизборната кампания", каза след края на съвещанието министър Коларова.

Тя призова политиците да не спекулират с патриотичните нагласи, националната история и памет точно преди изборите. "Учебниците по история постоянно се актуализират и коригират и е хубаво тяхното съдържание да се коментира през цялата година, а не най-активно преди изборите", даде пример просветният министър.

В министерството още нямали информация колко от шефовете на регионалните инспектори са кандидат-депутати, но всички те по закон щели да излязат в служебен отпуск. Коларова посочи, че досега са били сменени само няколко регионални шефове на образованието, и то възстановени от съда като неправомерно уволнени от предишния кабинет. Министър Коларова не потвърди слуховете, че може да остане като министър и в редовния кабинет след изборите. "Аз съм секретар на президента и ангажимента ми като служебен министър е към него, никой не е разговарял с мен за други ангажименти", каза тя.

На срещата бяха очертани и няколко проблема, единият от които - спрените реомонти в редица училища в страната. Причината за преустановяването им, посочи министърът, е фактът, че парите за образование на много общини са блокирани в Корпоративна търговска банка.

Всички училища ще започнат работа на 15 септември, увери служебният министър. За близо  64 хиляди първолаци училищният звънец ще бие за първи път след дни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.