• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Калфин ще предложи 4 лева на час за почасов труд

Калфин ще предложи 4 лева на час за почасов труд

/КРОСС/Не ми се ще да поемам полуангажименти в момента. Така социалният министър Ивайло Калфин отговори на въпроса на Нова телевизия ще има ли коледни пенсии за пенсионерите тази година. Всички възможности, които има за такива добавки, ще бъдат осъществени. В момента се водят разговори с НОИ, посочи той.

Бюджетът е изключително напрегнат.

Това, което Христосков обяви в края на своя мандат като служебен министър бе 2,4% - това е швейцарското правило. Проблемът е, че ние нямаме инфлация, а дефлация. Това означава, че икономиката е в изключително тежка ситуация. Има липси, включително за текущи плащания за социални плащания. Сега с актуализацията на бюджета тези разходи ще бъдат покрити, коментира ситуацията новият министър. Той обаче увери, че

за пенсии пари ще има

Амбицията ми, и това е и в програмната декларация на правителството, е през следващата година да се уточним за дългосрочната пенсионна реформа, така че всеки човек да знае за себе си на каква възраст ще се пенсионира и каква ще му бъде пенсията, каза Калфин.

Що се отнася до модела на ГЕРБ той каза: Не бих върнал модел, който го имаше и който беше отменен. Пенсионната реформа означава всички параметри да се уточнят, а не да се пипа един за сметка на другите - например да замрази 1-ва и 2-ра категория, за да увеличим 3-та. Не. Възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономическите характеристики на страната, посочи социалният министър.

Пенсионната система е солидарна в България. Ако искаме да се изтегли по-рано възрастта за пенсиониране, това означава да се увеличи тежестта върху работещите, социалните осигуровки, обясни той.

Възможна ли е 400 лева минимална работната заплата?

Г-н Христосков го обяви в края на мандата си. Аз ще се радвам да е повече, каза Ивайло Калфин и допълни, че трябва да се увеличат доходите, за да се увеличи потребността и от там - икономиката.

На този етап не мога обаче да ви отговоря. Ако ме поканите след месец, ще ви отговоря, обеща той и посочи, че разговорите с финансовия министър и със социалните партньори предстоят.

Министърът обаче обеща, че минималната почасова ставка ще бъде един от приоритетите, които той ще внесе. Тази минимална ставка трябва да бъде не просто разделена на броя часове. Целта е тя да достигне до 4 лева на час, което е повече от минималната работна заплата, посочи Калфин.

Увеличаване на майчинските?

Дългото майчинство Калфин възприема като отговорно родителство. Що се отнася до възможностите за увеличаване на плащанията за отглеждане на дете той каза: „Няма как да предположа нещо, което не е обсъждано с финансовия министър и със социалните партньори" и допълни: „Не бягам от въпроси, просто съм от три дена министър. Оставете ми време"

Това, с което сме се ангажирали, посочи министърът, е, че усилено ще подпомагаме семейства с до три деца.

Какво значи това нещо в числа? В момента някъде около 75% от семействата имат по едно дете, сочи изследване на социалното министерство.  Само 25% от хората са готови да имат повече деца. Има едно интересно изследване - колко семейства биха искали да имат три деца - процентът е висок, но факт е, че не ги имат, защото се изискват повече финанси, каза социалният министър.

Мерките за бременните и за децата до 3 години също трябва да бъдат засилени. Примерно лечението, което децата да получават, да бъде безплатно. Това не е чак такъв разход за държавата, каза Ивайло Калфин като уточни: Говоря за отговорно родителство. Няма как да се подкрепят семейства, които не полагат грижи за децата си.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.