• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Техниката в българската армия - от времето на Варшавския договор

Техниката в българската армия - от времето на Варшавския договор

/КРОСС/ „Ние реагирахме изключително бързо в Горни Лом, предоставяйки специализирана техника и специалисти. Що се отнася до издаването на лиценза и контрола - аз съм категоричен, че трябва да има по-чести проверки, а решенията да могат да бъдат следени, като при натрупването на нарушения, да се действа по определен начин." Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

Той бе категоричен, че прокуратурата ще разследва кой е виновен и дали е имало саботаж в завода, както твърди собственикът му.

„Ние нямаме такива правомощия - това е изцяло в ръцете на ДАНС", подчерта министърът.

„Ако има саботаж, това би било много сериозен пробив в националната сигурност. Това налага въпросите за сигурността на страната да бъдат принесени на древен ред пред политиците", каза още той и добави, че ако в цеха е липсвал контрол, подобни трагедии са възможни.

„Когато става въпрос за такъв тип рискови дейности, съществуващият към момент механизъм не е адекватен. Наложените мерки и направените стъпки не могат да се проследяват. Ще предложа на следващия министър сериозни промени с цел подобряване на качеството на управление в сферата на сигурността. Доброто управление има място във всички области, включително и при утилизацията", подчерта Шаламанов.

„Техниката в българската армия, в основната си част, е от времето на Варшавския договор. Това прави нашите въоръжени сили крайно неефективни и когато участваме в европейски мисии, ние очакваме солидарност от колегите ни, така че да бъдем ефективни", отговори министърът на въпрос за модернизацията на българската армия.

„Искаме да има балансирано развитие на въоръжените сили. Имаме изготвени 9 основни проекта, които трябва да бъдат реализирани с не повече от 80% от наличния бюджет, за да останат средства и за по-малки проекти", каза още Шаламанов и добави, че подробности за самолетите и цената им ще се разбере в следващите шест месеца.

Основните проекти са насочени към закупуването на бойни самолети, кораби, радари, системи за киберзащита и други.

На въпрос за "Ислямска държава" Шаламанов заяви, че ако български граждани участват в действията на организация, те биха застрашили сигурността на страната ни, ако се завърнат у нас.

"Териториалната близост също е опасна, но към този момент няма пряка военна заплаха", подчерта министърът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.