• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Екоминистърът: Неконтролирано изпускане на язовири не е имало

Екоминистърът: Неконтролирано изпускане на язовири не е имало

/КРОСС/Има премерено оценен риск реките Искър, Вит и Осъм да предизвикат бедствие. С други думи - ако вали, може да се стигне до ситуация като тази в град Мизия, заяви министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му прогнозите на „Басейнови дирекции" на МОСВ относно реките се правят за ден-два напред и все още няма оценка за сряда и четвъртък, когато се очакват пак дъждове.

МОСВ има аналитични функции, както и предупредителни. Още в петък, 1 август, сме предупредили и сме дали жълт код за Мизия. Предупредихме местните власти и оттам насетне те бяха на ход, посочи министърът в оставка. 

Станислав Анастасов уточни, че и осемте язовира по поречието на река Скът са общинска собственост. По думите му неконтролирано изпускане на язовири в района на Мизия не е имало.

Министърът уточни, че преливане през преливника на язовира е нещо нормално, докато преливане, застрашаващо структурната цялост на язовирната стена, е аварийна ситуация. Пет от седем язовира по Скът са с преливници и те могат да допринесат само за задържане на нивото на реката, а не да го повишат, добави Анастасов. 

Жител на Мизия обаче посочи, че според него вълната е човешка грешка. Как за половин час дойде такава вълна - това е неконтролирано изпускане, каза той. И призна, че е имало и непочистени отводнителни канали. Друг човек пък посочи, че всичко е станало много бързо - за половин час водата е дошла. Имаше предупреждение по телевизията, но всичко стана много бързо. Говори се, че около 60 къщи са паднали, прибави трети.

На въпрос почистено ли е речното корито на Скът, областният управител на Враца Венцислав Василев отвърна: "Съмнявам се".

В момента водата в Мизия е спаднала с около 40-50 сантиметра, но градът все още е тотално наводнен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.