- 28 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8572
- GBP / BGN 2.3451
- CHF / BGN 2.1010
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Продължава влагането на сухо мляко и концентрати в сиренето и кашкавала
09 Юли 2017 | 17:19
/КРОСС/ Близо 4 хиляди тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са използвани от българските предприятия при производството на сирене и кашкавал през 2016 г.
Това става ясно от окончателните данни от изследване, което е направено от Министерството на земеделието, цитирано от БНР.
За миналата година в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка.
93 на сто от преработеното мляко е краве, останалите 7% процента се поделят от овче, козе и биволско мляко.
Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.
Най-сериозен ръст се отчита по отношение на овчето сирене и кашкавала от овче мляко. Производството е скочило с 60% за година.
Радиото отбелязва, позовавайки се на данните, че продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, въпреки че има увеличение на произведеното сурово мляко.
През 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни членки на ЕС.