• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Орешарски: Молдова може да разчита на подкрепата на България по европейския й път

Орешарски: Молдова може да разчита на подкрепата на България по европейския й път

София /КРОСС/ България гледа с огромни симпатии към Молдова. Тя за нас е приятелска страна, заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с президента на Молдова Николае Тимофти. Премиерът го поздрави за подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС. Той изтъкна, че това е много важна крачка към голямото европейско семейство и добави, че бихме се радвали процесът на асоцииране да продължи към пълноправно членство след време. „Може да разчитате на подкрепа от наша страна. Не се колебайте винаги, когато имате нужда, да се обръщате към българските власти", подчерта премиерът Орешарски и добави, че страната ни е готова да сподели натрупания опит. Министър-председателят приветства идеята за създаване на международен университет в Молдова с участието на България и Украйна.

Президентът Тимофти отбеляза, че Молдова чувства подкрепата на България и добави, че успехите на страната му по пътя на европейската интеграция се дължат включително и на нея. Г-н Тимофти изрази желание България да ратифицира скоро Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС. „В момента се нуждаем от ясна перспектива за нашата европейска интеграция", добави той. Президентът отбеляза, че икономическите отношения между България и Молдова имат потенциал да бъдат още по- добри и Смесената комисия може да обсъди какво да се направи в тази посока. Г-н Тимофти изтъкна и създадените условия, благодарение на които българската общност в Молдова да не загуби своята идентичност. Президентът изрази надежда, че отношенията с България ще продължат да се развиват и в други сфери като образованието и културата.
По време на срещата беше обсъдена и темата за енергийната диверсификация. Премиерът Орешарски обърна внимание на интерконекторните връзки и на Южния газов коридор. По отношение на кризата в Украйна президентът Тимофти изрази надежда тя да не се разраства и да намери мирно решение.
Президентът на Молдова Николае Тимофти изказа своите съболезнования за изгубените човешки животи в следствие на наводненията в България.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.