• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

В морето не можем да се заразим с хепатит А

В морето не можем да се заразим с хепатит А

/КРОСС/В медиите се появи информацията за хепатит А в морето. Лекарите алармираха за това след наводненията във Варна.

"Много малко вероятно е в морето да се заразиш с хепатит А по няколко причини. Първо, в морето той е в много малко количество. Второ, силното слънце убива вируса и досега няма описан случай на епидемия от морска вода. Трето, вирусът трябва да проникне в организма, той не преминава през кожата. Моля да не се тиражира това, защото ще отблъсне туристите по нашето Черноморие", обясни в сутрешния блок на Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Игнорират се инфекциозните заболявания у нас. Мисли се само за хроничните заболявания, докато инфекциозните се лекуват за кратко. Именно затова не се обръща внимание на тях", допълни той.

"60% от всички случаи на остър хепатит А в Европа са в Румъния и България. До колко е възможно човек да се зарази, къпейки се в морето, колегите ще кажат - вероятно не е възможно", коментира от своя страна хепатологът проф. Красимир Стоянов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски".

Той посъветва, след като излезем от морето, да се изкъпем на душовете. Добре е да се мият ръцете преди всяка консумация на плажа. Личната хигиена трябва да се вдигне на много високо ниво, поясни проф. Стоянов.

На живо от Варна екип на Нова телевизия се срещна с д-р Светла Станева от Регионалната здравна инспекция в града, която коментира състоянието на морската и питейната вода в града след бедствието в „Аспарухово".

"Не бива да изключваме риска от чревни инфекции. Зачестихме взимането на проби и за питейна, и за морска вода. От морската вода пробите, взети вчера, ще бъдат отчетени в петък. Рискът е предвидим и лечебните заведения са готови да диагностицират", коментира д-р Станева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Гого

Мисля че на душовете е много по-опасно особено ако решетките им не се сменят всяка година. Там се развиват голямо количество микроорганизми. От морската вода не можете да се заразите, освен око не изпивате индустриални количества от нея. Солта е идеален консервант, който убива микробите.

01.07.2014 11:33:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.