- 25 Дек 2024 |
- USD / BGN 1.8819
- GBP / BGN 2.3566
- CHF / BGN 2.0949
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Д-р Москов: Пенсионерите и бедните не посягат към енергийните напитки. Това го правят децата
09 Ноември 2015 | 13:38
/КРОСС/ Сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите болести са причината за смъртността на 71% от населението. Това коментира здравният министър Петър Москов за Нова телевизия. По думите му останалите основни причини съответно са болести на ендокринната система, туморни заболявания и др.
"Тревожното и страшното е, че процентът на децата и хората в активна възраст със сърдечно-съдовите и мозъчно-съдови заболявания у нас е два пъти по-висок спрямо средноевропейския." - поясни д-р Москов.
Единият начин за превенция е като всяка година се увеличават парите за борба срещу тези болести, което е скъпо. Не е много умно, защото не винаги е ефективно, добави здравния министър. По думите му нужно е да се промени и начина на хранене на българина и коментира въвеждането на "данък вредни храни".
"Едва ли пенсионерите и бедните хора в момента посягат към енергийните напитки. Това го правят децата. Една енергийна напитка съдържа 13 лъжици захар. Възрастните хора едва ли си купуват чипс и снакс, бутилки с безалкохолни напитки. Той си купува основно хляб, сирене и евентуално кашкавал." - коментира министър Москов.
Това са продукти, без които можем да живеем, а пенсионерите и бедните хора дори не се замислят за тях, поясни министър Москов. По думите му данък вредни храни е свързан със здравето на децата ни и за облагане на поведението на производители и клиенти. Здравният министър застава твърдо за въвеждането на налога.
Министър Москов посочи, че се подготвя и промяна, чрез която да се забрани излъчването на реклами на вредни храни по време на предаванията за най-малките. Според него, ако производителите намалят използването на вредни за здравето съставки, ще могат да продължат да продават продукцията си.
Влизането в хранителните магазини е опасно, добави д-р Мария Папазова. По думите й доказани са 5000 токсини в храната, над 1500 пестицида в нея, а фармацевтичните компании влагат ежедневно в производството на лекарства над 6000 токсина.
Скритата сол в продуктите води до интоксикация на организма, поясни д-р Папазова.