• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Анализ ще доказва автентичността на Панагюрското съкровище

Анализ ще доказва автентичността на Панагюрското съкровище

София /КРОСС/ Австрийска фирма ще направи нов химически анализ на предметите от Панагюрското златно съкровище, за да се разсеят съмненията, че е било продадено и впоследствие му е направен дубликат. Това каза директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров на специално свикана пресконференция днес.
Според слухове оригиналните съдове не се помещават в историческия музей, както се твърди. Наследниците на откривателите, които отдавна водят съдебни спорове с държавата, са на мнение, че в София се намира едно от копията, а истинското съкровище отдавна е в чужбина. Версията е, че е било продадено, за да покрие разходите от охолния живот на наследниците на комунистическия диктатор Тодор Живков - Людмила и Владимир. Експертът Никита Лобанов Ростовски пък твърди, че съпругът на Людмила Живкова - Иван Славков, е продал Тракийско златно съкровище, но не пояснява за кое точно става въпрос.
Освен на деветте златни предмета, съставляващи съкровището, анализ ще бъде направен и на отчупена част от един от ритоните, която досега е била съхранявана в Пловдивския исторически музей. Целта на експертизата е да докаже, че най-ценното тракийско съкровище, намерено по българските земи, е в автентичния си вид.
Димитров припомни, че през 1996 г. вече е правен анализ, и обяви, че съмненията произтичат от непрофесионални кръгове. "Няма професионалист от който и да е музей у нас или от исторически институт, който да изрази съмнение в автентичността на съкровището."
Панагюрското златно съкровище е открито случайно през 1949 г. До 1974 г. е експонат в пловдивския музей, след което пътува по света. От 1984 г. е преместено в София. Отчупената част, която ще бъде взета под внимание при новия анализ, не е била транспортирана и досега е стояла в Пловдив. Ако данните от 1996 г. съвпаднат, това ще е доказателство, че съкровището не е копие, посочи Димитров.
Той и колегата му от пловдивския музей Константин Кисьов изразиха увереност, че за фалшификат не може и да става въпрос. Според Димитров точно копие на съкровището е непосилно и за днешните технологии. Отрече и слуховете, че е подменено, защото други държавни музеи не биха могли да си го позволят, а на частните колекционери би им било отнето.
Директорът на НИМ поясни, че анализът на златния сервиз ще бъде направен от австрийската фирма "Евротест контрол", в която работели българи. Резултатите ще станат известни до края на август, съобщи "Дневник".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.