• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Филчев за НК: Няма нужда от промяна заради промяната

Филчев за НК: Няма нужда от промяна заради промяната

София /КРОСС/ Без да се обоснове нуждата от промяна, не може да се тръгва към промяна. Съблазнително е да оставим след името си, че сме написали нов Наказателен кодекс, но можем да приключим работата си и със сериозен законопроект за изменение и допълнение на сегашния Наказателен кодекс. Това заяви по време на общественото обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс с представители на професионалната юридическа общност и научната общност бившият главен прокурор и професор по наказателно право Никола Филчев.
"Няма спор, че преминаването от централизирана икономика към пазарна икономика изисква нови норми, които да защитават обществените отношения", посочи Филчев и направи сравнението, че добрият закон трябва да съответства на обществените нужди, така както нова дреха на нейния притежател. "Когато става дума за особената част на НК, там трябват редица решения, но за всичко това е нужно обоснование, като се тръгне от правоприлагащите органи, които да кажат къде какво се променя'', обясни бившият обвинител №1 на държавата.
Според Филчев "този, който иска от нас нов Наказателен кодекс с твърденията, че сега действащият е прекалено остарял - Германия, работи с НК от 1871 година, който е получил редакция през 1998 година. Защо да не предприемем този подход?", попита Никола Филчев и отново подчерта, че промени се налагат, но зад всяка промяна трябва да стои нуждата. "Ако правим промяна заради самата промяна, кому е нужно това?", попита той.
Твърдението, че България се нуждае по-скоро от промени в сегашния Наказателен кодекс, а не от нов такъв, бе застъпено и в становищата на Върховния касационен път от зам.-председателя на съда Павлина Панова. На същата позиция се оказа и Висшия адвокатски съвет, според представители на който няма необходимост и не се налага нов Наказателен кодекс, а целите могат да бъдат постигани и с изменения в сегашния чрез анализ на необходимостите и потребностите. Зад подобна позиция застанаха и представители на Софийския апелативен съд. Становището, че има нужда от нов Наказателен кодекс защити зам.-главният прокурор и представител на Върховната касационна прокуратура Пенка Богданова, пише "Преса".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Григоров бивш председател на Върховния съд

Филчев е голям човек - отличен юрист, дълги години най-добрия съдия във Върховния съд, професор по наказателно право. Като главен прокурор той защитаваше гражданите и от посегателствата на престъпния свят и от злоепотребите на администрацията. Думата му струва колкото подписа му. На никого шапка не сваля. Той направи добро на много фора в рамките на закона. Браво, Филчев. Евалла. Голям пич си.

25.06.2014 17:58:13

Анонимен

Този шизофренен малоумник също не пропусна да натрупа колосални пари, продавайки хиляди наказателни дела със заместника си -Христо Манчев и помиярът Спартак Дочев. Жалко за нашата действителност и безизходица, голяма заслуга за което има и този бивш "Главен прокурор" - а иначе безсрамен мошеник и престъпник !

24.06.2014 21:52:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.