• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Р. Плевнелиев: България ще изпълни ангажимента за инвестиции в отбранителните си способности

Р. Плевнелиев: България ще изпълни ангажимента за инвестиции в отбранителните си способности

/КРОСС/ „Държавите от НАТО трябва да инвестират повече в изграждането на отбранителни способности и да признаят необходимостта от нов баланс в разходите за отбрана както между Европа и САЩ, така и между отделните европейски страни", заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в заседанието на Северноатлантическия съвет на тема „Трансатлантическата връзка и инвестициите в сферата на отбраната", съобщава пресцентърът на държавния глава.

По думите на държавния глава, определянето на размер за финансовите ангажименти на държавите-членки към изграждането на отбранителен потенциал отправя силно послание за готовността и политическа им воля да защитят общата сигурност.

„България напълно подкрепя взетото от този Съвет решение и ще изпълни поетия ангажимент за инвестиции в отбранителните си способности" , заяви Росен Плевнелиев.

Пред участниците в Съвета държавният глава подчерта, че подготвеният документ „Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" ще бъде рамката, която да интегрира националните и съюзнически усилия за засилено сътрудничество между държавите от НАТО и техните отбранителни индустрии. „България е убедена, че създаването силна европейска отбрана е в интерес на целия Алианс", заяви президентът.

Сътрудничеството в сферата на сигурността на държавите от НАТО ще бъде насърчено от засилването на икономическите връзки и успешното изпълнение на Споразумението за търговия и инвестиции, отбеляза още в изказването си държавният глава. „Трансатлантическата връзка е в сърцевината на НАТО. Изправени пред многобройни заплахи и предизвикателства, ние сме длъжни да поддържаме силна връзка между съюзниците от двете страни на Атлантическия океан в защита на сигурността и демократичните ценности", заяви Росен Плевнелиев.

Българският президент изрази признателността си за предоставената от САЩ финансова подкрепа от 1 млрд. долара за развитие на отбранителните способности на държавите от Източна Европа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Наритай го

А пък ББ каза, че няма, щот сме най бедни. Време е да нарита магарето си Роско, какви ми ги приказва пред чужденците.

05.09.2014 21:17:10

Анонимен

Може гащи да нямаме ,но пищови обещаваме на НАТО да си купим! ха,ха,ха. Тези са изменници на България и е ясно на какво ще бъдат осъдени от народния съд! Това мекере Чехльо е против народа на България!

05.09.2014 18:30:39

Анонимен

Ако плащате от джоба си,няма проблем!

05.09.2014 16:57:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.