• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

В плана на община Варна "Аспарухово" не е посочен като рисков район за наводнения

В плана на община Варна "Аспарухово" не е посочен като рисков район за наводнения

/КРОСС/ В плана за действия при бедствия на община Варна квартал "Аспарухово" не е посочен като рисков район за наводнения, а са изброени улици от ниската централна част, показа справка на "Дневник" в документа, публикуван на сайта на местната управа. Също така е написано, че в града няма условия за "висока вълна", а най-вероятно при обилен и интензивен валеж водосточната мрежа да не може да поеме водата и да има "преди всичко материални щети" и "разстроен ритъм на живот".
Въпреки това миналата седмица в "Аспарухово" загинаха поне единадесет души заради двуметрова вълна, тръгнала от дере, което не е споменато в документа.
Според плана на Варна наводнение може да има след обилен интензивен дъжд, при който водата да не може да бъде поета от дъждоприемните оттоци. При дъжд, който водата по улиците надвишава нивото на бордюрите, са възможни наводнявания на приземни етажи, мазета, сутерени и други помещения, явяващи се под нивото на вълната.
Изброени са застрашените части от града - центърът, както и районът, заключен между бул. "Приморски", гаровият площад, улица "Девня", ул."Г. Пиячевич", бул. "Вл. Варненчик", бул. "Мария Луиза", бул."Цар Освободител", където се явяват най-ниските точки на водосбора от градската улична мрежа.
Не е посочена улица "Горна Студена", по която в четвъртък вечерта след обилен дъжд имаше двуметрова вълна в квартал "Аспарухово". Липсва и дерето над квартала, от където най-вероятно е дошла високата вълна, както и другите засегнати улици - "Белгород", "Моряшка", и "Лайош Кошут". За проблема се е знаело от години, граждани са подавали сигнали, но въпреки това по първоначална информация има много незаконно построени сгради в дерето.
"Наводнения от този характер може да се случат най-вече през пролетта и есента, когато от листопада се запушат повечето от дъждоприемните оттоци", пише още в документа. Тогава е възможно наводняването на някои от автомобилните и пешеходни подлези, което води до блокиране на транспорта и автомобилни задръствания от загаснали автомобили.
Изрично в плана е написано, че на територията на община Варна няма условия за възникване на наводнение от типа "висока вълна". "Наводнения могат да възникнат при обилни валежи от дъжд, паднали за кратко време, при които повърхностните води не могат да бъдат поети от дъждовната канализация. При такива наводнения ще бъдат нанасяни преди всичко материални щети и ще бъде разстроен ритъма на живот", пише в документа.
В плана си община град Добрич е написала, че падането на обилни дъждове или интензивно топене на снеговете е най-вероятна причина за наводнения, но е уточнила, че са възможни локални наводнения от река Добричка, както стана миналата седмица и почина един човек.
Опасността се усилвала и поради намалена проводимост на отделни участъци на реката - "липсваща или лошо изградена и поддържана канализационна мрежа в отделни квартали на града, затлачване с битови отпадъци на отточни канали". "Възможно е наводнение и при проливни дъждове, съчетано и от преливане (разрушаване) на отстоящите на 4 км източно от общината микроязовири", пише още в документа.
По-характерни и сериозни наводнения през последните години са регистрирани във вилната зона в местността Гаази Баба и местността Алмалии и прилежащите на корекцията на р. Добричка ниски райони на града.
В плана при бедствия на община Велико Търново, публикуван на сайта на областната администрация, пише, че наводнения могат да възникнат при частично или пълно разрушаване стените на язовирите в района, включително и стотината по-малки, което ще застраши 38 778 души и площи от 29 кв. км.
При разлив на р. Янтра опасност има за селища от общините В. Търново, Г. Оряховица и П. Тръмбеш - 5600 души население, и площ 17 кв. км. Ако прелее р. Росица, застрашени са селища от общините Сухиндол, Павликени, В. Търново и П. Тръмбеш - 3300 души, и 11 кв. км. Р. Дунав би застрашила низина "Белене" и низина "Вардим" - 600-800 души, и 53 кв. км. Опасност има и от други по-малки реки - р. Голяма река (гр. Стражица), р. Веселина (гр. Златарица), р. Белица (гр. Килифарево), р. Ломя (с.Бутово), р. Елия - за селата Обединение, Климентово, П. Тръмбеш.

Затлачване на канализационни системи и хидротехнически съоръжения може да доведе до наводнение за община В. Търново, Павликени и Свищов.

 

Снимка: Булфото, всички права запазени

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.