• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Неди показва дядо Добри на Оскарите

Неди показва дядо Добри на Оскарите

/КРОСС/ 90-минутен документален филм за дядо Добри и България прави пазарджишкият музикант и продуцент Неди Джон Крос, а поредният продукт с марката „Старлайт" е готвен за участие на „Оскарите". Неди Джон Крос (Недялко Алипиев) и екипът му вече имат зад гърба си три награди от Холивуд и две от Кан, но сега предизвикателството е различно. Още повече, става дума за документален филм, който ще разкаже на света за Светеца от Байлово, а чрез него, за уникалността на България. Пред репортер на „Знаме" Неди показа над тричасов суров материал, в който има много интервюта от близки на дядо Добри хора, както и гледки от цяла България, които спират дъха с красотата си. Естествено, и дядо Добри е тук. Както и Хитлер, и цар Борис, и бомбардировките над София, в които дядо Добри загубва слуха си, а в края на лентата, която носи заглавието The Silent Angel („Мълчаливият ангел"), ще се появи и глобалното затопляне, което едва ли се дължи на свещта в бедната стаичка на дядо Добри.

За да покажеш такава „документалка" в Меката на филмовото изкуство обаче, трябва и съдействие, а Неди явно го има. Особено усърдно за пробива „Оскар" работят двама американци, а единият от тях е известен холивудски актьор. Става дума за Джефри Байрън (Jeffrey Byron), който е участвал в култови сериали като „Далас". „Спасители", „Бонанса", „Беглецът" и „Зоната на здрача" и във филми като „Стар Трек" (2009) с Бен Крос и „Пропадане" (1993) с Майкъл Дъглас.

„Джефри е супер. Беше в Пазарджик, беше и с нас по време на снимки. Не само той, но и други хора от Америка. Бяхме ги заинтригували, но като дойдоха и видяха за какво става въпрос, направо не ги свърташе на едно място от възторг. Джефри остана поразен от историята. Той самият ни разказва семейни истории. Помни като малък как Джон Уейн го е качвал на кон", разказа Неди и показва мейл от пощата, в който американецът обещава съдействие от актьори като Морган Фрийман, Джереми Айрънс, Джеймс Ърл Джоунс, Йън акшей и Патрик Стюарт. Джефри е дете на Анна Лий от втория й брак, когато британката идва в Холивуд. Любопитен факт е, че тя е кръщелница на сър Артър Конан Дойл и е дългогодишна приятелка на дъщерята на великия писател Джейн. Справка в интернет показва, че кръстник на Джефри пък е легендарният холивудски режисьор Джон Форд!

„Да, наистина Джефри има влиятелни приятели и роднини. Жена му е известната телевизионна актриса и красавица Гейл ОТрейди, но не е само той, който ни помага. Зад гърба ни е мегаколос като „Милениум", който ще разпространява филма Преди малко ми се обадиха от известна фирма за камери, че също застават зад проекта, но търсим още спонсори, защото виж колко техника сме закупили - отваря Неди обемисти куфари и чанти и показва съкровищата вътре. Хубаво е, че има хора, които ни помагат. В Пазарджик например това са Мариян и Мишо Стаматови. Ще говоря и с други хора, ще търся съдействието и на кмета на общината. Ще предложа и на Тодор Попов да се включи във филма! Искам да покажа нещо, което е направено в Пазарджик на най-големия форум на планетата и искам на него с големи букви да пише ПАЗАРДЖИК! Всичко инвестирах в този филм и не ме интересува, че ще загубя пари, важното е, че това ще остане и ще рекламира не само примера на дядо Добри, а нас, българите, които му се възхищаваме, но не можем да тръгнем по стъпките му. Но е показателно и това, че неслучайно точно в България се раждат хора като него. Нямаш си представа какъв човек е! Едно е да четеш за него, друго е да го видиш как живее, как спи на земята, готви без олио... Говорих с дъщеря му. с внучката на Елин Пелин, с кмета на Байлово. с отеца-настоятел на храм „Александър Невски" Тихон... Дадоха ни два дена да снимаме в храм-паметника... За снимките купих и малък хеликоптер с камера, с него заснехме тези шеметни кадри от Седемте Рилски езера. Нощувахме в хижа, защото не можехме да се качим на над 2000 метра до края на деня. След това аз и момичетата носехме тежките куфари догоре. За беда хеликоптерът го хвана един силен вятър и падна в една пропаст и се разби. Аз си знам как съм слизал и съм се катерил. От него и камерата нищо не става, но спасих записа", с широка усмивка грейва лицето на Неди Джон Крос.

Наели истински хеликоптер от София, за да снимат над Асеновград.

Плащали по 1200 лева на час.

Дядо Добри не е непознат извън България, че и извън границите на православния свят, защото за него говори и папа Франциск. Той обаче е неизвестен на света, затова няма да е изненада, ако „Старлайт" заинтригува холивудските знаменитости. Да припомним, че пазарджишкият тим спечели диамантена награда на Cinerockom International Film Festival, Лас Вегас, за най-добро музикално видео за баладата на групата God Forgive. Там филмчето бе отличено и за най-добра музика. Неди взе диамантена награда за най-добра филмова музика за филма Milwood. God Forgive на пазарджишката група Big Fat Lily спечели и наградата в раздел "Късометражно музикално видео" и на миналогодишния фестивал в Кан.

Автор: Тодор ГРОЗДЕВ за zname.info

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.