• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Съдът потвърди прекратяването на делото срещу Стойчо Ненков

Съдът потвърди прекратяването на делото срещу Стойчо Ненков

София /КРОСС/ Софийският градски съд е потвърдил прокурорското постановление, с което бе прекратено разследването срещу обвинителя Стойчо Ненков за осуетяване на наказателно преследване (чл. 288 от НК) поради липса на състав на престъпление. Определението на СГС е от 4 септември. То подлежи на обжалване и протест в седемдневен срок от съобщаването му пред Софийския апелативен съд.
Съдът заседава по жалба на самия Ненков, който не спори за основанието за прекратяване, а за някои аргументи в обстоятелствената част на постановлението за прекратяване.
Както е известно, Стойчо Ненков стана обвиняем, защото оттегли протеста срещу оправдателните присъди на двама от подсъдимите по делото САПАРД - Марио Николов и Людмил Стойков. Това, според прокуратурата, бил направил в разрез с указания, които получил от обвинители от ВКП.
В мотивите си СГС изтъква, че прокуратурата законосъобразно е приела, че в случая не е налице престъпление. "За да е налице съставомерност между извършеното деяние и престъплението по чл. 288 от НК е необходимо извършителят да не е изпълнил своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване. В конкретния случай е взето предвид, че изготвянето на протест срещу присъда е правомощие на съответния прокурор, а не задължение. Безспорно преценката дали да се протестира една присъда е предоставена изцяло на прокурора. Действително в конкретния случай повдигнатото обвинение е за извършено действие - депозирал допълнително писмено изложение към касационен протест, с което оттеглил подаден от прокурор при САП касационен протест срещу присъда на САС. В случая обосновано, след цялостен и подробен разбор на доказателствата е прието, че елементът от състава на престъплението по чл. 288 oт НК - извършителят да не е ИЗПЪЛНИЛ своевременно длъжноститe, които му налага службата относно наказателно преследване не е налице", мотивира се СГС.
Постановлението за прекратяване на разследването срещу Стойчо Ненков е от 30 юни. Документът да бе изпратен на Висшия съдебен съвет, за да вземе решение за възстановяването на Ненков на работа. Но това не се случи. На свое заседание на 11 август ВСС, в нарушение на закона, отказа да възстанови Ненков на длъжността прокурор в Софийската апелативна прокуратура. (На същото заседание кадровият орган на Темида извърши още едно закононарушение като не възстанови и Татяна Шарланджиева на длъжността следовател в НСлС.)
По информация на "Правен свят" още днес Стойчо Ненков ще депозира определението на СГС във Висшия съдебен съвет заедно с нова молба за възстановяване на длъжност. Кога, обаче, ВСС ще вземе решение да го върне на работа не е ясно. От 18 месеца прокурорът е без доходи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За разлика от постановчика Найденов,Ненков е много коректен човек!

15.09.2014 18:52:08

Анонимен

Оф горкияр той,жив да го ожалиш .Без заплата бил а колко подкупи е взел?

15.09.2014 10:37:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.