• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Несебър може да е домакин на на конгреса за световно наследство през 2017г.

Несебър може да е домакин на на конгреса за световно наследство през 2017г.

/КРОСС/Генералният секретар на Организацията на градовете Световно наследство /ОГСН/- Денис Рикард посети община Несебър, за да се запознае отблизо с новата визия на града, както и с мероприятията които общинската администрация прави, за да запази във времето, културно-историческото си наследство. Той бе посрещнат от кмета на Несебър - г-н Николай Димитров, зам. кмет "Бюджет и финанси" - Иван Гургов, зам.кмет „Туризъм и търговия" - Лазар Япаджиев и от началник отдел "Несебър - Световно наследство" - Златин Чаушев, пред портите на Стария град. След повеждането на работна среща, г-н Димитров придружи високопоставения си гост по туристическия маршрут „Духовен Път" по проекта „Вяра в Несебър".

След посещението на част от дипломатическия корпус, това е поредната визита на високо равнище, на която се обсъдиха актуални теми и въпроси. Коментираха се някои проекти, както и най-различни варианти за още по-пълноценно съдействие между Несебър и Организацията на градовете Световно наследство. Г-н Димитров запозна своя гост с интересни факти за Несебър, като изтъкна и голямата посещаемост на града, която е от близо 30-40 хил. туристи на ден, като те достигат около 100 хил. на 15 август - празника на град Несебър.

Г-н Рикард пък определи града, като уникален и коментира възможността му да стане евентуален домакин на конгрес на ОГСН през 2017г., като каза, че: „Конгресите са два типа - регионален и световен. Града е напълно достоен и има възможност да е домакин на регионален конгрес, поради близостта на летището, инфраструктурата, която отговаря на изискванията и легловата база за настаняването на достатъчно гости, така че от това, което видях досега, мисля че града е напълно достоен дори за световен конгрес". Г-н Рикард също така изтъкна, че за него основен критерии е самият град и хората да имат истинско желание да живеят с това наследство, да се грижат за него и това е едно от нещата, които са му направили най-добро впечатление. Той добави, че местните хора са благоразположени и оценяват това, което имат и с общи усилия се опитват да го запазят. Впечатление у него е оставило и съпричастността към самата организация и че Несебър е много активен, като вече 30 год. участва в конференции и конгреси.

Г-н Рикард е успял да посети българско село и да се запознае отблизо с фолклора ни, както и с някои традиционни български ритуали като нестинарството, видял е народни носии и танци, опитал е от нашата кухня и е останал силно впечатлен от богатствата с които разполагаме.
Организацията на градовете световно наследство е основана на 8 септември 1993 в град Фес, Мароко. В организацията членуват 250 града, част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, а Несебър е единственият български град в този списък, като той е и сред основателите на Организацията на градовете на световно наследство.
Поредното посещение от такъв ранг доказва и затвърждава името на Несебър, както сред градовете Световно културно наследство, така и като световна ценност, защото Несебър със своите природни и културно-исторически забележителности е перлата в короната на Българското самочувствие.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.