• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Юридическите лица с нестопанска цел ще подават заявления по интернет

Юридическите лица с нестопанска цел ще подават заявления по интернет

/КРОСС/ Юридическите лица с нестопанска цел да могат да подават заявления и отчети по електронен път, предвижда проект „Подобряване организацията на работа на Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел, в ефективна координация с окръжните съдилища".

Основната цел на проекта, който трябва да бъде реализиран до 25 януари 2015 г., е технологичното обновяване и разширяване на информационната система на Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел и нейното сертифициране за съответствие с изискванията на Закона за електронното управление и подзаконовите нормативни актове.

„Това ще осигури предоставянето на нова електронна услуга и ще намали бюрокрацията в процесите по учредяването, регистрацията, устройството, дейността и прекратяването на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза", заяви днес заместник-министърът на правосъдието Искрен Маринов по време на пресконференцията за популяризиране дейностите по проекта.

Целта е, чрез разработване на достъпен интерфейс, юридическите лица с нестопанска цел да могат да подават по интернет заявленията си, подлежащи на вписване в регистъра, независимо от местоположението си, при гарантиране на основните им права, лични данни и идентичност. Новата система ще позволява те да следят по всяко време движението на заявленията си.

Предвижда се и въвеждане на служебен информационен обмен между Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел, окръжните съдилища и регистър БУЛСТАТ.

Технологичното обезпечаване на регистъра ще позволява при бъдещи нормативни промени, системата лесно да може да се разшири и да се премести в Агенцията по вписвания.

Изграждането на новата система ще бъде предхождано от анализ на нормативната база и конкретни предложения за промени в разпоредбите, вътрешните правила и методики, отнасящи се до дейностите по учредяване, регистрация, устройство и прекратяване на юридическите лица с нестопанска цел, както и засилване на контрола върху спазване на сроковете по вписванията.

Проектът на Министерството на правосъдието е финансиран съгласно договор от 25.09.2012 г. с Министерство на финансите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос I "Добро управление" , Под-приоритет 1.5. "Прозрачна и ефективна съдебна система" от Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.