• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Плевнелиев: С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичния блясък на „Св. Александър Невски“

Плевнелиев: С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичния блясък на „Св. Александър Невски“

/КРОСС/ "Наша отговорност е да изпълним своето синовно задължение и да създадем условията храм-паметника „Свети Александър Невски" да получи дължимото достойно отношение и грижа." Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията, на която министър-председателят Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски".

Официалното предаване на документа се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на представители на Светия синод, както и членовете на служебното правителство. На церемонията патриарх Неофит връчи на премиера нотариален акт, с който Българската православна църква учредява безвъзмездно право на ползване на Криптата на храма в полза на Министерството на културата. Обявяването на „Св. Александър Невски" за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври.

„Щастлив и горд съм, че това историческо и добро дело се случва в мандата на назначения от мен кабинет", заяви президентът Плевнелиев и благодари на служебното правителство и премиера за решението им.

Държавният глава изрази съжаление, че десетките години неизвестност около собствеността на храма са оставили своите видими, неблагоприятни следи върху един от символите не само на София, но и на България.

Президентът отбеляза, че след решението на Министерския съвет Българската православна църква ще има възможността да съхранява храм-паметника „Св. Александър Невски" с грижата на добър стопанин.

„С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичния блясък на храма", посочи президентът.

Държавният глава заяви, че приветства всяко действие, което укрепва вярата на нашия народ, тъй като това помага „за въздигането на държавността и за подсилване моралните устои на българската нация".

„Вярвам, че заедно ще успеем да съхраним и опазим завещаното ни културно наследство и ще го предадем в подходящ вид на децата ни", посочи президентът Плевнелиев.

„Дълъг път изминахме до този исторически момент - връчването на акта за собственост на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски" на Българската православна църква", заяви патриарх Неофит. Н

егово светейшество посочи, че замислен като храм-паметник, в който да се възнасят молитви за благоденствието на Царя-Освободител, на неговия народ и за упокоение на душите на падналите за Освобождението на България герои, „Св. Ал. Невски" скоро се превръща в „общонародна кауза и дело, в главен храм на православния български народ". Патриархът също изрази надежда, че след днешния, по думите му, паметен ден, с общи усилия храмът отново „ще заблести с изначалното си благолепие и слава".

По време на церемонията министър-председателят Близнашки припомни, че „сагата" за собствеността на църквата продължава близо 100 години, като особено драматични са били дебатите през последните 25 години.

Снимка: Булфото, всички права запазени

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Отдайте я на фирми на дпс да я освежат със тапети като църквата във БАТАК!!!!

08.10.2014 14:52:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.